NATO a Rusko obnovují pochroumanou vojenskou spolupráci

Korfu (Řecko) - Moskva a Severoatlantická aliance se dnes dohodly na obnovení vojenské spolupráce. K jejímu přerušení došlo kvůli rusko-gruzínskému konfliktu, který propukl loni v srpnu. Pro obě strany má vzájemná spolupráce strategický význam. Na znovunavázání vojenské kooperace se oba partneři shodli na jednání Rady NATO-Rusko na řeckém ostrově Korfu.

Setkání vyvolalo napříč Severoatlantickou aliancí velké naděje a očekávání. Její generální tajemník Jaap de Hoop Scheffer prohlásil, že návrat k dialogu pomůže „názorové rozpory odstranit a překonat konstruktivním a otevřeným způsobem“. Partnerství mezi oběma stranami má podle něj „strategický význam pro zajištění bezpečnosti v euroatlantickém prostoru“.

Scheffer, kterému končí mandát ve vedení aliance, po jednání dodal, že jeho cílem bylo předat svému nástupci Radu NATO-Rusko fungující. Toho se prý na dnešním setkání podařilo dosáhnout. Obnovená spolupráce se má podle západních diplomatů týkat Afghánistánu, boje proti terorismu a šíření jaderných zbraní či potírání pirátství.

NATO bude opět spolupracovat s Ruskem (zdroj: ČT24)

Pro obě strany to byla první schůzka na vysoké úrovni od rusko-gruzínské války na Kavkaze loni v srpnu. Původně se mělo setkání konat už v květnu v Bruselu. Moskva však svou účast odvolala kvůli vypovězení dvou svých diplomatů z bruselské centrály aliance a kvůli chystaným vojenským manévrům NATO v Gruzii, které Rusko ostře kritizovalo.