Na seznamu dědictví UNESCO slovenské památky rozšířeny o Levoču

Madrid - Výbor Organizace spojených národů pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO) dnes na Seznamu světového kulturního a přírodního dědictví již zapsanou památku Spišský hrad rozšířil o Levoču s výtvarným dílem Mistra Pavla. Informovala o tom agentura AFP.

Slovensko má na Seznamu světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO sedm zápisů. Dnes byla ve španělské Seville rozšířena již zapsaná památka Spišského hradu a okolí o město Levoču s dílem Mistra Pavla na Spiši.

Levoča je téměř patnáctitisícové historické město v Prešovském kraji se zachovalým historickým jádrem s řadou památek. Téměř zachovalý je i systém středověkých hradeb. Mezi památkami vyniká chrám sv. Jakuba s 11 gotickými a renesančními oltáři včetně nejvyššího dřevěného pozdněgotického oltáře na světě, jehož autorem (sochařské části) je řezbář Mistr Pavel z Levoče.

K dalším památkám patří radnice se zvonicí a gotický minoritský kostel s klášterem. Město má údajně největší obdélné středověké náměstí na světě o stranách v poměru 1:3, které obklopuje řada cenných renesančních domů, například tzv. Thurzův dům.