Gašparoviče zdržela před odletem do Prahy hrozba bombovým útokem

Bratislava - Odlet letadla slovenského prezidenta Ivana Gašparoviče na plánovanou návštěvu do Česka se musel těsně před startem odvolat, podle slovenských médií se tak stalo kvůli výhružnému telefonátu muže z Banské Bystrice. Pachatele už policie zadržela. Poté, co policie celou věc prověřila, se nakonec slovenský prezident do Česka vydal. Kvůli incidentu se ale start letadla zpozdil asi o hodinu a půl.

Slovenský speciál, na jehož palubě seděl slovenský prezident Ivan Gašparovič, už roloval na startovací dráhu, když ale bratislavské letiště muselo manévr zastavit. Někdo totiž telefonicky vyhrožoval bombovým útokem. Později se ukázalo, že šlo o muže z Banské Bystrice.

Letadlo se muselo kvůli hrozbě odstavit, speciál ihned obklopili hasiči a zdravotnická služba. Celá delegace vystoupila, uvnitř letadla zůstala jen zavazadla, část z nich přímo na letištní ploše policie prověřila. Policejní psi označili jeden z kufrů jako podezřelý, policisté ho proto prohledali, ale nic nenašli. Nakonec manévry asi po dvaceti minutách skončily.

Zavazadla se znovu naložila, na palubu letadla nastoupila i delegace. Nakonec prezident Ivan Gašparovič na plánovanou návštěvu Česka odletěl se zpožděním. Jeho dnešní program v Praze se proto musí upravit, zrušena byla tisková konference obou států.

Gašparovič míří do Česka na první oficiální zahraniční cestu po zahájení druhého funkčního období. Naposledy přijel do Prahy letos v únoru ještě před svým znovuzvolením.