Roboti z fondu unie podpoří výzkum rostlin

Praha - Roboti za evropské peníze podpoří výzkum rostlin v Česku. Rutinní laboratorní práci v Ústavu experimentální botaniky Akademie věd budou nyní místo lidí vykonávat roboti, kteří jsou rychlejší, spolehlivější a výkonnější. Financoval je Evropský fond pro regionální rozvoj prostřednictvím Operačního programu Praha - Konkurenceschopnost. Informovala o tom Irena Vítková z tiskového odboru Akademie věd. "Nové vybavení podstatně zlepší efektivitu naší práce. Budeme tak schopni nadále držet krok se špičkovými světovými laboratořemi a úspěšně jim konkurovat," uvedl koordinátor projektu David Honys z Ústavu experimentální botaniky.

V dnešním biologickém výzkumu je podle Honyse často nutné komplikovaně zpracovávat velký počet vzorků. Ruční práce je v tomto případě drahá, pomalá a navíc málo spolehlivá. Čím je postup složitější, tím je větší riziko, že se vědec nebo laborant dopustí chyby.

Ústav z přidělené dotace zakoupil tři automatizované systémy pro zpracování biologických vzorků. První systém dokáže z listů nebo jiných částí rostlin izolovat nukleové kyseliny a dále je zpracovávat. Mezi nukleové kyseliny patří DNA, v níž je uložena dědičná informace, a RNA, která je důležitá hlavně pro tvorbu bílkovin podle „instrukcí“ zapsaných v DNA. Přístroje tedy usnadní výzkum genů a jejich aktivity.

Druhý systém je určen pro analýzu bílkovin v rostlinných vzorcích. Může rozlišit stovky až tisíce různých bílkovin a stanovit jejich množství. Třetí zařízení automaticky barví mikroskopické preparáty. Zvládne i postupy, které umožňují zviditelnit aktivitu genů nebo přítomnost konkrétních bílkovin přímo v jednotlivých buňkách.