Mělčiny Severního moře - díky červům na seznamu UNESCO

Berlín - Na seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO přibylo 13 památek. Jsou mezi nimi italské Dolomity, ázerbájdžánská metropole Baku nebo mělčiny Severního moře. Německo však z prestižního seznamu jednu památku ztratilo. O značku pámátky UNESCO přišlo labské údolí v Drážďanech - památkářům totiž vadil nový silniční most přes řeku.

V severomořských mělčinách, které jsou přírodním parkem, se shromažďují tažní ptáci, míří sem kvůli potravě - zhruba sedm centimetrů dlouhému červu pískovníku rybářskému.

„Červ je důležitý hlavně jako potrava. Na mělčinách se zastavuje na 10 milionů tažných ptáků. Před dlouhou cestou na jih se musí vykrmit a zdvojnásobit své tukové zásoby,“ vysvětluje ředitelka centra Wattenmeer Heike Niemannová.

Reportáž Hany Scharffové (zdroj: ČT24)

Nenápadná krása národního parku láká stále více návštěvníků. Pozorují kraby, hledají mušle a hlavně klid. Park má více než 7 000 kilometrů čtverečních, což je osminásobek plochy Berlína. Vedle Alp je jedním z posledních přirozených velkoekosystémů v Evropě. „Doufáme, že díky titulu UNESCO se ochrana oblasti ještě zlepší,“ uvedl ředitel Národního parku Wattenmeer Petr Südbeck.


Park leží u pobřeží tří států - Dánska, Nizozemska a Německa. Všechny chtějí moře využívat i pro těžbu ropy, rybolov nebo větrné elektrárny. Německo už ale kvůli průmyslu o jeden zápis v seznamu UNESCO přišlo. Přístav Hamburg ani Dánsko proto svou část mělčinného moře raději zapsat nedaly.

  • Pískovník rybářský autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/959/95839.jpg
  • Národní park Wattenmeer autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/959/95838.jpg