Češi končí, unie si oddechne - soudí francouzská média

Paříž - Češi v čele Evropy končí. Během posledního půlroku české předsednictví zaznamenalo tvrdou mediální masáž. V Bruselu se totiž soustředí nejvíc novinářů na světě. Je tady akreditováno víc žurnalistů než třeba ve Washingtonu. Jak české předsednictví zvládlo mediální cirkus kolem předsednictví? Dokázalo se prosadit u kritických novinářů? Soudě podle komentářů francouzských médií se to moc nepovedlo.

Kritika se na Česko sypala v podstatě kontinuálně. Smršť ostrých komentářů a jedovatých novinářských poznámek završily články, v nichž se v poslední den vlády Čechů v unii hodnotí jejich předsednictví. Nejostřejší kritika míří do Prahy skoro už tradičně z Paříže. „V Bruselu a v metropolích Evropské unie je patrná citelná úleva,“ konstatuje k ukončení českého předsednictví Radio France International (RFI).


To si vzalo na mušku především českého prezidenta Václava Klause. „Nepropásl jediný okamžik, aby české předsednictví diskreditoval,“ míní RFI. Do Václava Klause se kvůli odmítnutí vyvěsit na Hradě evropskou vlajku pustil i ekonomický list Les Echos. „Pro mnoho evropských diplomatů jsou vrtochy Václava Klause nejlepším důkazem toho, že Evropa potřebuje Lisabonskou smlouvu, která udělá tečku za principem střídajících se předsednictví,“ dodalo RFI. A takové názory se ve Francii po skončení českého předsednictví rychle množí.

Hodnocení českého předsednictví zahraničním tiskem (zdroj: ČT24)


Kromě toho připomíná francouzský rozhlas i „trapasy“ českého předsednictví. Jako například prohlášení mluvčího premiéra Topolánka, že izraelská vojenská intervence v pásmu Gazy byla spíš obranná než útočná. Nebo kontroverzní plastiku Davida Černého Entropa. Francouzská média pak rozpačitě hodnotí i pád vlády uprostřed předsednictví.

Vondra: Vědu bych z toho nedělal

Bývalý ministr pro evropské záležitosti Alexandr Vondra si ale z mediálních komentářů moc nedělá. Francouzské listy spíš jen sledují politiku francouzské vlády, která patřila k nejhlasitějším kritikům českého předsednictví. „Co mohu snad závidět, Le Figaro a některé další francouzské noviny jsou normálně vládní plátky, které fungují na zakázku. To je něco, o čem se českému politikovi může jenom zdát,“ tvrdí. „Já bych z toho žádnou vědu nedělal,“ dodal Vondra.