Tři lidé obviněni za tragickou nehodu voru na Dunajci

Bratislava - Kvůli pondělní nehodě voru na řece Dunajec obvinila slovenská policie ze všeobecného ohrožení dva voraře a jejich vedoucího. Při neštěstí se utopil 73letý český senior. Dnes to uvedla slovenská televize Markíza, podle které bylo při plavbě porušeno několik předpisů.

Ani jeden z vorařů nebyl držitelem průkazu vůdce malého plavidla, uvedla policie. Na voru se také údajně nacházelo více lidí, než předpisy povolují. Podle nich se může plavit nejvýše 12 turistů. „V době nehody bylo na voru 14 cestujících a dva voraři,“ řekl Peter Benko z okresního policejního ředitelství ve Staré Ľubovni. Podle pondělních informací hasičů se na voru se dvěma voraři plavila skupinka 19 českých důchodců z Litvínova.

Manželka mrtvého turisty si v televizi stěžovala, že je nikdo před vyplutím nepoučil a nedal jim plovací vesty. Neštěstí se stalo u obce Červený Kláštor. Náhlá bouřka vyvolala na hladině vlny, které prám vymrštily proti skále, kde se rozlámal. Dalších pět lidí se zranilo.

Řeka Dunajec se nachází na slovensko-polské hranici. Vory, které vyplouvají z Červeného Kláštora, patří k oblíbené turistické atrakci.