Severokorejská loď s podezřelým nákladem se obrátila domů

Washington/Pchjongjang - Severokorejská nákladní loď Kang Nam, podezřelá ze snahy o zakázaný vývoz zbraní a sledovaná proto v rámci sankcí OSN řadu dní americkým torpédoborcem, se obrátila a směřuje zpět do KLDR. Oznámil to dnes ve Washingtonu vysoký americký představitel. Loď v posledních dnech plula u jižní Číny v kruhu, jako by na něco čekala. Odborníci se domnívají, že v jejím podpalubí je pravděpodobně zakázaný náklad, zřejmě zbrojní arzenál pro Barmu.

Tamní vojenské juntě Pchjongjang pomáhal již dříve s budováním zbrojního arzenálu. Pokud by se loď přiblížila k Barmě, využil by zřejmě americký torpédoborec oprávnění OSN a pokusil by se náklad prohledat. Jedna ze sankcí Rady bezpečnosti vůči KLDR opravňuje členské země OSN požadovat prohlídky severokorejských plavidel podezřelých z přepravování zbraní. KLDR však jednoznačně prohlásila, že jakoukoliv inspekci bude považovat za válečný akt.

Kang Nam je první severokorejská loď monitorovaná mezinárodním společenstvím po rozhodnutí Rady bezpečnosti OSN zpřísnit dohled nad Pchjongjangem. Velitel operací amerického námořnictva admirál Gary Roughead se nedávno nechal slyšet, že podle jeho názoru nová rezoluce OSN zvýšila tlak na Pchjongjang a vše nasvědčuje tomu, že je efektivním nástrojem proti šíření zbraní hromadného ničení.

Nástupnictví syna Kim Čong-wua není údajně definitivní

Jihokorejský ministr obrany I Jun-ho s odvoláním na informace rozvědky dále včera v soulském parlamentu uvedl, že rozhodnutí o tom, že nástupcem vůdce KLDR Kim Čong-ila bude jeho nejmladší syn Kim Čong-wu, stále není definitivní. Nejmladšímu synovi mají být vzdávány pocty jako následníkovi, ale o konečné rozhodnutí údajně stále nejde. Ministr však neupřesnil, na základě čeho se tak domnívá.

Ke konci června se proslechlo, že Kim Čong-il údajně dosadil Kim Čong-wua do čela špionážní agentury své země, agentury na ochranu národní bezpečnosti. Kim Čong-ilovi je nyní 67 let a podle nepotvrzených dohadů loni utrpěl mozkovou mrtvici. Kim Čong-wu je nejmladší z jeho tří synů. Informací o něm je jen poskrovnu, údajně studoval ve Švýcarsku a mluví skvěle anglicky.

Kim Čong-un
Zdroj: ČT24