Obžalovaný pobodal u soudu v Drážďanech svědkyni. Ta zemřela

Drážďany - V budově zemského soudu v Drážďanech dnes zemřela žena. Obžalovaný muž tu dopoledne pobodal dvaatřicetiletou svědkyni, která zraněním podlehla. Podle záchranářů pak zranil ještě další dva lidi. V Německu to není první případ útoku v soudní budově. Před necelými dvěma měsíci v jihoněmeckém Landshutu u soudu šedesátiletý muž zastřelil zřejmě kvůli sporům o dědictví svou švagrovou, pak sám sebe.

Osmadvacetiletý obžalovaný muž, který pochází z Ruska, dnes svědkyni pobodal přímo v soudní síni. Před soudem se ocitl za to, že loni v srpnu na dětském hřišti nadával ženě, která měla hlavu zahalenou šátkem. Podle internetové verze magazínu Bild pocházela z Egypta. Když muže požádala, jestli by neuvolnil houpačku jejímu dítěti, nahlas ji označil za islamistku, teroristku a couru.

Koncem loňského roku ho soudci potrestali za urážku pokutou 780 eur (zhruba 20 100 korun). Odsouzený se odvolal. Dnes se mělo o pokutě rozhodovat znovu.

Stráž muže s nožem okamžitě přemohla. Padl při tom i výstřel, uvedl mluvčí drážďanského státního zastupitelství Christian Avenarius. Policie ale zatím neupřesnila, kdo vlastně vystřelil. Místo činu vyšetřovatelé hned uzavřeli a útočník skončil u výslechu. Byl obžalován ze zabití. K soudu dorazily čtyři sanitky. Záchranáři ale pobodané ženě už nemohli pomoci. Podle Bildu jedním z dalších zraněných byl pak manžel oběti. „Je to hrozivé, že taková běžná situace skončila katastrofou. Všichni přítomní jsou v šoku,“ uvedl Avenarius.