V Polsku zabila muže prodlužovačka pod vodou

Varšava/Vídeň - Přívalové deště kromě Česka trápí i sousední země. V Polsku prudké lijáky vyplavily řadu měst. Náhlá záplavová vlna stála život mladého muže, který chtěl z garáže narychlo odvézt auto. Na zaplavené zemi totiž ležela prodlužovačka zapojená v síti. V Rakousku zase napršelo za hodinu na některých místech i 30 litrů na metr čtvereční.

Náhlé průtrže mračen zaplavily od začátku týdne Varšavu a severopolský Gdaňsk, v noci na dnešek pak i východopolský Bialystok. Při bouřce zahynul sedmadvacetiletý muž. Chtěl z garáže odvézt automobil. Na zaplavené zemi ale ležela prodlužovačka zapojená do sítě. Mladíka zabil elektrický proud.

Přívalové deště komplikují život Polákům i v Dolnoslezském vojvodství. Ve městě Jelení Hora a jejím okolí nedaleko hranic s Českou republikou intenzivní déšť zastavil dopravu, zatopeny jsou sklepy a přízemí domů. Odříznuty od světa jsou dvě obce.

Rakouskem se prudká průtrž mračen přehnala už ve středu v podvečer. Na některých místech severu země napršelo za hodinu až 30 litrů vody na metr čtvereční. Ačkoli liják trval jen krátkou dobu, byl velmi intenzivní. 

Ve Štýrsku na jihu Rakouska dál hrozí sesuvy podmáčené půdy. Kvůli nim se museli evakuovat další lidé. V jedné lokalitě se dokonce napočítalo na 500 pohybů zeminy. Některá místa proto musela proti sesunutí zajistit armáda. Uzavřeny byly také některé silnice. Štýrský hejtman postiženým povodněmi přislíbil, že jim jeho spolková země poskytne „rychlou a nebyrokratickou“ pomoc. V ostatních částech Rakouska se život pomalu vracel do normálních kolejí.