Odvolací soud potvrdil rozpuštění Maďarské gardy

Budapešť - Odvolací soud v Budapešti potvrdil verdikt o rozpuštění ultrapravicové Maďarské gardy. Zdůvodnil to hrozbou, kterou tato polovojenská organizace představuje pro veřejný pořádek a soužití etnik. Garda používala fašistickou symboliku. Často pochodovala místy, kde žije romské obyvatelstvo. Její představitelé se chtějí proti rozsudku odvolat k Evropskému soudu pro lidská práva ve Štrasburku.

Odvolací soud v Budapešti dnes vynesl potvrzující verdikt, který rozhodl o rozpuštění extremistické Maďarské gardy. Už loni v prosinci soud rozhodl, že garda porušuje zákon o spolcích a uráží důstojnost jiných lidí. Dnes to potvrdil i odvolací soud, rozsudek je právoplatný. 

Rozhodnutí soudu se vztahuje jak na polovojenskou formaci Národní gardu, tak i na její politickou organizaci. Předseda Gábor Vona rozsudek ostře odmítl. I když je garda rozhodnutím soudu rozpuštěna, její členové budou nadále „ve své činnosti pokračovat“, varoval.

Reportáž Ladislava Kerekeše (zdroj: ČT24)


I přesto se ale nacionalisté v Maďarsku těší stále větší popularitě. Maďarská garda a sdružení Jobbik vedou štvavou kampaň proti romské menšině. Jsou také jednou z příčin nesvárů mezi Slovenskem a Maďarskem. Mezi lidmi ale mají podporu.

Při volbách do Evropského parlamentu získal Jobbik téměř 15 procent hlasů, což mu vyneslo tři poslanecké mandáty z 22 křesel vyhrazených pro Maďarsko.

Potvrzení předchozího rozsudku ocenila řada domácích politiků a aktivistů. Vládní socialisté podle APA prohlásili, že Maďarsko nepotřebuje žádné stranické armády, které jsou navíc nepřátelské k menšinám. Podle předsedy Celostátní romské samosprávy (OCÖ) v Maďarsku Orbána Kolompára zvítězil „rozum s demokracií“.   

Maďarská garda

Maďarskou gardu založila v létě 2007 pravicová strana Hnutí za lepší Maďarsko (Jobbik). Organizace používala uniformy a symboly, které připomínaly někdejší fašistickou diktaturu v Maďarsku. Členové gardy také často pochodovali místy, kde žije romské obyvatelstvo.