V Japonsku pacientovi nezabral lék na mexickou chřipku

Tokio - Japonsko potvrdilo první případ mutace viru prasečí chřipky, který odolává antivirotiku Tamiflu. Stejný případ ohlásilo začátkem týdne také Dánsko. Odolnost vůči Tamiflu se už dříve projevila u viru ptačí chřipky a některých sezónních chřipek. Prvního pacienta s nákazou takzvané prasečí chřipky má nejnověji Bosna a Hercegovina.

I když na pacienta ze západojaponské prefektury Ósaka nezabral lék Tamiflu, po podání léku Relenza se muž z nákazy virem H1N1 plně zotavil. Relenza je druhým známým lékem proti nové chřipce.

Vyléčeného Japonce čekají ještě testy jeho citlivosti vůči Tamiflu, aby se prokázalo, zda mu lék opravdu nepomohl. Věk ani pohlaví pacienta Takeši Enami z ministerstva zdravotnictví neupřesnil. Podle agentury Kjódó jde o asi čtyřicetiletou učitelku.    

Chřipkový virus mutuje pravidelně. U viru H1N1 sezónní chřipky se kmen rezistentní vůči Tamiflu objevil loni a nyní je již hodně rozšířen. Odolnost vůči Tamiflu byla také zdokumentována u viru ptačí chřipky H5N1.

Virus nové chřipky může získat rezistenci vůči léku i jeho neuváženým podáváním. Mnozí experti například kritizovali Velkou Británii, která ve snaze zadržet postup nemoci podávala Tamiflu i lidem, u nichž bylo jen podezření na nákazu. Britský ministr zdravotnictví Andy Burnham již oznámil, že od nynějška dostanou toto antivirotikum jen ti, u nichž se nákaza prokáže.

Plošným podáváním Tamiflu se pokoušeli šíření nákazy zastavit také Japonci, Američané a Australané. Všichni tuto strategii do několika týdnů opustili, poznamenala AP.

WHO kvůli nové chřipce zvýšila v polovině června pandemické riziko na nejvyšší šestý stupeň. Je to první pandemie chřipky od roku 1968. Celosvětově chřipkou onemocnělo na 79 tisíc lidí a 337 na ni zemřelo, napsala Reuters. V Evropě zemřeli tři lidé v Británii a jednu oběť oznámilo Španělsko. Česko má 15 případů a sousední Slovensko odhalilo 18 nakažených lidí.