Nacistický dozorce zvaný Ivan Hrozný může před soud, rozhodli lékaři

Mnichov (Německo) - Němečtí lékaři rozhodli, že bývalý dozorce v nacistickém koncentračním táboře Sobibor John Demjanjuk je zdravotně způsobilý, aby mohl stanout před soudem. Oznámilo to dnes podle tiskových agentur státní zastupitelství v Mnichově. Obžalobu proti němu prý vznese ještě tento měsíc. Demjanjuk je obviněn z podílu na smrti 29 000 Židů.

Devětaosmdesátiletý muž, podezřelý, že býval dozorcem ve vyhlazovacím táboře Sobibor, byl v květnu převezen do Německa ze Spojených států, kde několik desetiletí žil. Jeho rodina a právníci se do poslední chvíle snažili transportu zabránit tvrzením, že je příliš nemocný, aby případný soudní proces zvládl.

Němečtí lékaři však dospěli k závěru, že je zdravotně v pořádku, aby jednání absolvoval. Stanovili nicméně podmínku, že stání nepřesáhne dva devadesátiminutové bloky za den.

Němečtí vyšetřovatelé Demjanjuka viní, že v roce 1943 osobně vodil Židy do plynových komor. Ukrajinský rodák, který byl druhým nejhledanějším nacistickým zločincem na světě, veškerá obvinění popírá a tvrdí, že sám byl v roce 1942 jako voják Rudé armády Němci zajat.

Po druhé světové válce odešel do Spojených států a získal jejich občanství. USA ho v květnu po průtazích vydaly do Německa. Za podíl na masovém vyvražďování Židů byl Demjanjuk už v roce 1988 v Jeruzalémě odsouzen k smrti, trest mu byl ale později zrušen.