Barmská junta nepustila generálního tajemníka OSN k vězněné

Rangún - Barmská junta dnes neumožnila generálnímu tajemníkovi OSN Pan Ki-munovi návštěvu vězněné opoziční političky Do Aun Schan Su Ťij. "Jsem hluboce zklamán," řekl Pan Ki-mun novinářům po půlhodinovém jednání s předsedou barmské vojenské vlády Thanem Šweiem. Dodal, že generál žádost o návštěvu Su Ťij odmítl s odůvodněním, že ještě neskončil proces s političkou a on do něj nechce zasahovat.

Nositelka Nobelovy ceny za mír Su Ťij, která v domácím vězení strávila více než 13 z uplynulých 19 let, nyní stojí před soudem za porušení pravidel domácího vězení. Junta jí klade za vinu, že v jejím domě pobyl, ač nezván, neznámý Američan, který k ní přeplaval. Také on je souzen. Ve světě je proces považován za záminku, jak prodloužit známé opoziční političce vězení, ona sama jej vidí jako politický proces.

Pan Ki-mun se vydal do Barmy na dvoudenní návštěvu právě proto, aby žádal po juntě propuštění Su Ťij a všech dalších politických vězňů. Barmskou vojenskou vládu chtěl rovněž přesvědčit, aby obnovila dialog s opozicí a zajistila spravedlivé pluralitní volby pro příští rok. Média však jeho misi od počátku označují za obtížnou a riskantní. Pan Ki-mun byl v roce 2008 prvním generálním tajemníkem OSN, který zavítal do Barmy od roku 1964 a jeho misi sledují i mezinárodní organizace pro lidská práva.