Kanada by měla obnovit víza pro ČR, tvrdí deník Globe and Mail

Toronto - Podle redakčního komentáře dnešního vydání kanadského deníku The Globe nad Mail by tamní vláda měla obnovit vízovou povinnost pro občany České republiky. Jako důvod deník uvádí zastavení přívalu romských žadatelů o azyl. Připomíná, že Česko je členem Evropské unie a jeho obyvatelé, včetně Romů, se těší jedné z nejlepších ochran lidských práv na světě. Podle jednoho z nejčtenějších deníků není útěk do Kanady nutný, neboť z ČR lze volně cestovat do ostatních států unie.

Pokud podle něj lidé z Česka v Kanadě žádají azyl z důvodu porušování svých práv, zneužívají kanadský systém a odčerpávají zdroje pro legitimní uprchlíky. Deník dodává, že o diskriminaci Romů v Česku sice není pochyb, česká ústava ale podle něj v souladu s evropským právem diskriminaci na základě národnosti, rasy či vyznání zakazuje. Připomíná také, že zpráva, kterou si kanadský Výbor pro přistěhovalectví a uprchlíky nedávno nechal vypracovat, navíc popisuje příklady, kdy se české vládní organizace snaží integrovat členy romské komunity.

Zpráva také podle listu uvedla, že Romové obviňují českou policii z diskriminačních a neuctivých postojů, kvůli kterým pak stížnosti této menšiny nejsou brány vážně. „To je ale problém, který musí řešit Česká republika a který není důvodem pro azyl v Kanadě,“ píše list. A dodává, že v tomto ohledu souhlasí s názorem ministra pro imigraci Jasona Kenneyho, že v Česku neexistuje politika státní perzekuce vůči Romům.

Znovuzavedení víz pro Čechy je ale podle deníku nutné, byť jde vůči přátelské zemi o necitlivý nástroj, zvláště když skutečný problém tkví v kanadském azylovém systému, který je snadno zneužitelný. List připomíná, že podobné potíže nyní Kanada řeší i s Mexikem, které je hlavním zdrojem žadatelů o azyl v Kanadě.