Moskva prý hodlá umožnit USA vojenské transporty do Afghánistánu

Moskva/New York - Rusko umožní Američanům, aby přes jeho území přepravili své další jednotky do Afghánistánu a aby jim stejnou cestou dopravovali zásoby včetně vojenského materiálu. S odvoláním na kremelské zdroje o tom dnes informoval list The New York Times, podle něhož se podpis příslušné dohody očekává při pondělní a úterní návštěvě amerického prezidenta Baracka Obamy v Moskvě.

Bude to poprvé během americké invaze v Afghánistánu, kdy Moskva povolí americké vojenské transporty přes ruské území, a vlastně poprvé, kdy se tak stane od druhé světové války.

Pro Spojené státy má chystaný krok velký význam, neboť jejich dosavadní hlavní pozemní zásobovací trasa mířící na afghánské území z Pákistánu se v poslední době opakovaně stala terčem povstaleckých útoků.


Spojené státy zahájily v Afghánistánu mohutnou ofenzivu

Američané přitom zahájili na jihu Afghánistánu rozsáhlou ofenzivu proti islamistickým radikálům a chystají se posílit své jednotky v této asijské zemi souběžně s tím, jak omezují vojenské nasazení v Iráku. Nový americký prezident Obama považuje Afghánistán za klíčové místo v boji s mezinárodním terorismem.

Očekávanou rusko-americkou dohodu o spolupráci týkající se Afghánistánu označuje list The New York Times za konkrétní úspěch snahy o zlepšení vztahů mezi Moskvou a Washingtonem, které byly v posledních letech označovány za dosti napjaté. Agentura AP ovšem ve stejné souvislosti napsala, že Kreml získá vůči USA páku v podobě možnosti ovlivnit strategické dodávky mířící do Afghánistánu. „Pokud se rusko-americké vztahy zhorší, tranzit bude přerušen stejně rychle a nečekaně, jako začal,“ cituje AP jednoho z ruských vojenských analytiků.

Američtí vojáci v Afghánistánu
Zdroj: ČT24