První prázdninová sobota tradičně ucpala dálnice v Rakousku

Vídeň - První prázdninový víkend přináší tradiční zácpy na evropských dálnicích, hlavně ve směrech k jižním mořím. V Rakousku se během dne kolony tvořily na většině dálnic a mimořádně i na hranicích s Itálií, ta totiž před summitem zemí skupiny G8, který hostí, dočasně zavedla hraniční kontroly.

Dnes byla typická prázdninová sobota před Tauernským tunelem, čeká se zde normálně jednu až tři hodiny. S jakýmkoliv problémem v tunelu navíc kolona narůstá, loni jednou až na 35 kilometrů. První letošní zatěžkávací zkouška nic podobného nepřinesla, kolony byly spíš kratší, než se čekalo. Možná i takto se letos v létě projeví hospodářská krize.

„I o následujících sobotách by ale řidiči, kteří cestují na jih, měli pečlivě sledovat situaci,“ upozorňuje terénní poradce autoklubu ÖAMTC Roman Dugstein.

Reportáž Jana Moláčka (zdroj: ČT24)

Silnice B99 přes Tauernský průsmyk je jedna z možností, jak se čekání vyhnout. Pokud je volná, trvá cesta necelou hodinu. Pro ty, kdo směřovali do Itálie, nebyla ale kolona na A10 poslední, podobné se totiž vytvořily i na hranicích s Itálií, kde policisté kvůli summitu G8 kontrolují doklady.