Žena šéfa britské MI6 zveřejnila osobní údaje rodiny na Facebooku

Londýn - Fotografie a osobní podrobnosti o své rodině zveřejnila na internetové komunitní síti Facebook manželka nového šéfa britské tajné služby MI6 Johna Sawerse. Způsobila tím v Británii slušný skandál. Mezi možné kompromitující informace, které jeho žena Shelley na internet umístila, patří podrobnosti o tom, kde žijí, pracují, kdo jsou jejich známí a kde tráví dovolenou.

Existenci britské tajné služby MI6 úřady nepřiznaly desítky let. Identita jejích šéfů zůstávala víc než 100 let skrytá. O nastávajícím řediteli toho ale veřejnost ví překvapivě mnoho. Z fotografií zná nejen Johna Sawerse, ale i členy jeho rodiny. Ví, kde má v Londýně byt, kam jezdí na dovolenou a co dělají jeho tři děti. Všechny tyto informace vyvěsila Sawersova žena Shelley na internetu. 

Jak britské listy uvedly, Shelley Sawersová navíc svůj internetový účet nezajistila prakticky žádnou ochranou, takže si ho mohl prohlédnout kdokoliv z 200 milionů uživatelů Facebooku. Facebook je jednou z mnoha komunitních sítí, kde uživatelé mezi sebou navzájem sdílejí dokumenty či fotografie.

Reportáž Jakuba Nettla (zdroj: ČT24)


Nyní prý panují obavy, že by tento neuvážený krok mohl ohrozit bezpečnost Sawerse a jeho rodiny. Mimo jiné například uvedla, že Sawersův švagr je spolupracovník kontroverzního pravicového historika Davida Irvinga a že se její rodina přátelí s vysoce postavenými diplomaty či známými herci. Všechny materiály, které by mohly nepřátelské síly nebo teroristé organizace využít, byly již z webu odstraněny. „Je velmi znepokojující, že se takové detaily mohou objevit na veřejnosti. Čekal bych, že tito lidé takové chyby dělat nebudou,“ uvedl předseda parlamentního protiteroristického výboru Patrick Mercer.

Zástupci z vládních kruhů však celou kauzu zlehčují. „Fakt, že je tam vyfocený šéf MI6 v plavkách, páni, to je tedy opravdu vzrušující. To, že nosí plavky Speedo, není žádné státní tajemství. Proboha, chovejme se jako dospělí!,“ divil se s lehkým úsměvem ministr zahraničních věcí David Miliband.

Sawers jmenován do čela MI6 v půlce června 

Vláda jmenovala nynějšího britského velvyslance v Organizaci spojených národů Sawerse šéfem tajné služby v polovině června. V listopadu by měl nahradit odcházejícího Johna Scarletta.

Internetoví přátelé Sawersové zanechávali na jejím profilu vzkazy s gratulacemi pro strýčka „C“ k nové práci, upozornil Mail on Sunday. Jako „C“ se zeleným inkoustem podepisoval první šéf tajné služby Mansfield Cumming, písmeno pak již každý jeho nástupce dědil jako přezdívku.

Ministerstvo zahraničí už odstranilo všechny informace, které by mohly nepřátelské síly zneužít. Řada odborníků přesto po tomto lapsu pochybuje o tom, jestli bylo správné jmenovat do takto citlivé funkce kariérního diplomata, který v oblasti tajných služeb nikdy nepůsobil.

  • Šéf britské MI6 při plážových radovánkách autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/970/96928.jpg
  • Facebook autor: ČT24, zdroj: firstfriday.worldpress.com http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/4/307/30619.jpg