Írán osvobodil řeckého novináře zadrženého při protestech

Teherán - Řecký novinář pracující pro americký list The Washington Times, zadržovaný v Íránu, byl dnes propuštěn na svobodu. Řek Jason Atanasiadis byl zadržen 23. června během demonstrací v Teheránu. "Díky humanitárnímu úsilí íránského vyslance v Řecku byl dnes řecký novinář propuštěn," uvedl mluvčí íránského ministerstva Hasan Kaškaví.

V polovině června vypukly v íránském hlavním městě demonstrace. Stalo se tak po vyhlášení výsledků prezidentských voleb, v nichž podle oficiálních údajů zvítězil dosavadní prezident Mahmúd Ahmadínežád. Jeho neúspěšný protikandidát Mír Hosejn Músáví ale vítězství Ahmadínežáda neuznal a hlasování označil za zmanipulované.
Íránské vedení opakovaně obviňovalo západní státy a média z vměšování do vnitřních záležitostí a z ovlivňování účastníků demonstrací. Íránské úřady před časem nechaly zatknout kvůli zapojení do protestů mimo jiné i devět Íránců, kteří pracovali na britské ambasádě. Jeden z nich byl v sobotu obviněn, že jednal proti íránské národní bezpečnosti. Podle íránských tiskových agentur bylo dalších osm zaměstnanců velvyslanectví z vazby propuštěno.

Mahmúd Ahmadínežád
Zdroj: ČT24