Při nepokojích na západě Číny bylo zabito 156 lidí

Peking/Ženeva - Při nepokojích v Ujgurské autonomní oblasti Sin-ťiang na západě Číny bylo zabito 156 lidí, dalších více než 828 osob utrpělo zranění. Stále není jasné, zda jde o konečný počet mrtvých. Zástupci Ujgurů v zahraničí hovoří až o trojnásobném počtu obětí. Podle BBC jde o jedno z nejkrvavějších potlačení protestů v Číně od zákroku na pekingském náměstí Tchien-an-men v roce 1989. Generální tajemník OSN Pan Ki-mun v souvislosti s nepokoji v Sin-ťiangu dnes vyzval Čínu, aby přijala nezbytná opatření na ochranu života a bezpečnosti civilistů.

Pan Ki-mun ovšem uvedl, že OSN trvá na tom, že mezinárodní i vnitřní rozpory je třeba řešit mírovou cestou prostřednictvím dialogu. Vlády musejí chránit svobodu slova, shromažďování a informací, dodal Pan v Ženevě. Podle Nové Číny vyšla v regionálním hlavním městě Urumči do ulic tisícovka až tři tisíce Ujgurů, kteří prý napadali kolemjdoucí, zapalovali auta a střetli se s policií. Ta později ve městě obnovila pořádek a úřady vyhlásily zákaz nočního vycházení.

Vláda provincie Sin-ťiang viní z vypuknutí nynějšího násilí ujgurské exilové skupiny. „Z dosavadního vyšetřování vyplývá, že za nepokoji stojí separatistický Světový ujgurský kongres v čele s Rebijou Kadírovou,“ citovala Nová Čína z vládního prohlášení. Kadírová žije ve Spojených státech. Nepokoje prý byly „vyprovokovány a řízeny ze zahraničí“.

Sin-ťiangské úřady obviňují Ujgury z útoků na etnické Číňany

Sin-ťiangské úřady ujgurský exil obvinily z toho, že organizuje útoky na etnické Číňany. „Nepřátelské síly uvnitř i zvenčí Číny se spojily, aby napadly komunistickou stranu a vládu. Podněcovaly lid k tomu, aby demonstroval v ulicích,“ prohlásil Nur Bekri, předseda vlády Ujgurského autonomního regionu Sin-ťiang.

Nicméně zástupci Ujgurů v exilu říkají, že policie střílela na účastníky pokojné demonstrace. Podle AP protestující požadovali vyšetření rvačky mezi Ujgury a etnickými Číňany v továrně na jihu země, při níž byli minulý měsíc zabiti dva lidé.

Místní obyvatelé odříznutí od internetu 

Podle místních obyvatel Čína přerušila internetové spojení se Sin-ťiangem v naději, že přidusí tok informací o etnicky motivovaných nepokojích a jejich obětech. Někteří místní tvrdí, že jsou bez přístupu k internetu už 48 hodin. „Od včerejšího (nedělního) večera se nemůžu připojit,“ sdělil telefonicky majitel obchodu Chan Čen-jü. „Žádný internet. I známí mi říkají, že se nemůžou zalogovat,“ dodal prodavač mobilních telefonů, který se představil jen příjmením Čang.

Odborníci varují, že situace by mohla vést k podobným střetům jako ve Lhase v roce 2008. „Celé to hodně připomíná události v Tibetu. Čínská vláda opět postupuje stejně. Situaci popisuje jako spiknutí zahraničních mocností a vinu plně svaluje na demonstranty,“ uvedl Nicholas Bequelin z organizace Human Rights Watch.

Ujgurové jsou původními obyvateli Sin-ťiangu, jde převážně o muslimy. Napětí v provincii Sin-ťiang panuje již řadu let. Někteří z asi osmi milionů tamních Ujgurů se chtějí od Číny odtrhnout. Jsou nespokojení se sílícím vlivem etnických Číňanů (Chanů) na území, které považují za své, a protestují proti kontrole a potlačování své kultury a náboženství ze strany čínské vládnoucí komunistické strany.