Poláci se modlí, aby byl zrušen koncert Madonny ve Varšavě

Varšava - Velká část polské veřejnosti bouřlivě protestuje proti plánovanému koncertu americké popové zpěvačky Madonny 15. srpna ve Varšavě. Na tento den totiž připadá jeden z nejdůležitějších katolických svátků Nanebevzetí Panny Marie. Madonna je mezi polskými katolíky označována za provokatérku už kvůli svému uměleckému jménu, nyní se situace ještě více vyhrotila. Již dříve proti koncertu protestovali členové Výboru na obranu víry a národních tradic Pro Polonia, v úterý se přidal i bývalý polský prezident Lech Walesa.

„Vypadá to jako ďábelská provokace,“ řekl v úterý Walesa, který často nosí malý portrét Panny Marie v klopě saka. Konzervativní Poláky Madonna irituje již delší dobu, nejhlasitější odpůrci blížícího se koncertu volají po tom, aby proti němu zasáhla církev i celý národ.

Proti vystoupení americké zpěvačky se organizují již první protesty, některé jsou vcelku bizarní. Věřící se chtějí například sejít před varšavskou radnicí, kde se budou modlit, aby úředníci vystoupení zakázali. Sepisují se petice, podpisy se sbírají především mezi věřícími před kostely.

Koncert Madonny je prý urážkou náboženského cítění

Jiná skupina věřících sází spíše na právnickou cestu, organizátorům hrozí soudem za urážku jejich náboženského cítění. Za to hrozí v katolickém Polsku až dva roky za mřížemi.

Organizátoři ale s datem nehodlají jakkoli hýbat, vše je již dopředu naplánované, prodáno je již několik desítek tisíc lístků a je již téměř vyprodáno. Podle nich je datum koncertu jen nechtěná náhoda, která vznikla z časového harmonogramu zpěvačky.