V Íránu protestovalo 3000 lidí, policie je rozháněla střelbou

Teherán - Íránské bezpečnostní složky dnes rozehnaly slzným plynem a střelbou do vzduchu asi 3 000 lidí, kteří si chtěli u Teheránské univerzity připomenout desáté výročí studentských nepokojů. Demonstranti vyjadřovali podporu neúspěšnému kandidátovi červnových prezidentských voleb Míru Hosejnovi Músávímu. Ohlášené výsledky voleb před měsícem vyvolaly pouliční protesty tisíců demonstrantů a násilí, při němž zemřelo nejméně dvacet lidí. Bylo zatčeno 2 500 lidí, 500 z nich je stále ve vězení.

Policisté a milicionáři obsadili ulice v okolí Teheránské univerzity a vytlačovali z nich demonstranty, kteří se stále přeskupovali. Kromě slzného plynu a obušků použily ozbrojené síly také varovné výstřely do vzduchu. Agentura AFP napsala, že několik lidí bylo zatčeno. Ulicemi zněla hesla „Propusťte politické vězně“ a „Smrt diktátorovi“.

Na ulici Svobody poblíž univerzity demonstranti zapálili popelnice a policisté strhávali poznávací značky z aut, jejichž řidiči na znamení sympatií s demonstranty troubili.

Všechny protesty jsou nepovolené a bude proti nim zakročeno 

„Nebylo uděleno žádné povolení k nějakému shromáždění či demonstraci. Pokud někteří chtějí pod vlivem protirevolučních televizních stanic vést akce narušující bezpečnost, budou rozdrceni lidem,“ varoval teheránský guvernér Morteza Tamadon, kterého citovala oficiální agentura IRNA.

Íránští studenti před deseti lety protestovali v ulicích proti úřednímu zákazu reformního deníku Salam. Střety s policií tehdy trvaly několik dní a vyžádaly si nejméně jednoho mrtvého.

Írán údajně mučí zadržené demonstranty

Organizace Human Rights Watch dnes oznámila, že íránské úřady údajně mučí lidi zatčené při povolebních demonstracích. Účelové výpovědi si podle ní úřady vynucují bitím nebo odpíráním spánku. Organizace tvrdí, že tak vláda chce získat důkazy o tom, že protesty organizovali agenti západních zemí.

Prezident Ahmadínežád dnes prohlásil, že nepřátelům Íránu, kteří podle Teheránu povolební protesty organizovali, nezbude nic jiného, než s Ahmadínežádovou vládou jednat. „Tito nepřátelé se nyní velmi zlobí, protože se navzdory jejich propagandě moci ujala vláda, jež má podporu 40 milionů voličů,“ řekl Ahmadínežád. Podle oficiálních výsledků získal 12. června 63 procent hlasů, Músáví skončil druhý z 34 procenty. Volit přišlo téměř 40 milionů lidí.

Neslavně skončilo téma nepokojů v Íránu i na summitu lídrů v italské Aquile. Představitelé zemí G8 měli pohrozit vládcům Íránu kvůli násilnému potlačení protestů po prezidentských volbách. Silvio Berlusconi mluvil o tvrdých sankcích pro prominenty režimu. Nakonec z Aquily zaznělo jen „hluboké znepokojení“ a „další nabídka k jednání“ s tím, že pokud Teherán nezmění svou politiku, sejdou se státníci k jednání o případných postizích opět v říjnu.