Francouzský gang čeká na soudní verdikt za smrt mladého Žida

Paříž - Ve francouzském hlavním městě se dnes dočkají verdiktu členové gangu, který před třemi lety ubil mladého francouzského Žida Ilana Halimiho. Skupina Halimiho tři týdny zadržovala a krutě mučila. Tehdy třiadvacetiletého mladíka našla policie v kradeném automobilu u železniční trati jižně od Paříže - nahého, spoutaného a se stopami popálenin. Cestu do nemocnice už mladík nepřežil. Případ vyvolal velkou pozornost i v kruzích francouzské vlády, očekává se exemplární trest. Za kruté umučení s rasistickým podtextem hrozí obviněným podle zpravodaje Českého rozhlasu Jana Šmída trest až 22 let odnětí svobody.

Sedmadvacetičlenný gang, který si říkal Barbaři, má podle francouzské policie za sebou už šest nebo sedm pokusů o únos. Někteří ze zadržených přiznali, že Halimiho unesli, protože byl Žid, což je podle nich synonymem majetnosti. Po rodině oběti, která nijak zámožná není, požadovali výkupné 450 tisíc eur.

Šéf gangu, osmadvacetiletý Youssouf Fofana, uprchl po zločinu do Pobřeží slonoviny, odkud jsou jeho rodiče. Tamní pořádkové služby ho však vydaly Francii a Fofanovi teď hrozí až doživotní vězení. Šance na jakýkoli mírnější trest si zkomplikoval i tím, že od svého zadržení zavalil úřady stížnostmi plnými hulvátství a rasistických postojů.