Finančník obviněný v Koženého kauze shledán vinným

New York - Federální soud v New Yorku dnes shledal vinným finančníka Frederika Bourkeho z uplácení při privatizaci ropného průmyslu v Ázerbájdžánu. Bourke byl obžalovaný spolu s Viktorem Koženým. Pokud jde o obvinění z praní špinavých peněž, Bourke vinným shledán nebyl. Uplácení představitelů cizích států je v USA trestným činem. Bourke byl shledán vinným ještě v případě křivé výpovědi.

Podle obžaloby je hlavní postavou korupční operace právě Viktor Kožený. S ním se měl finančník Bourke spiknout a uplácet někdejšího ázerbájdžánského prezidenta Gejdara Alijeva a další politické prominenty při snaze privatizovat na sklonku 90. let tamní ropnou společnost Socar. Bourke podle soudu sám neuplácel, jen o úplatcích věděl.

Bourke měl podle soudu vědět i to, že Kožený od investorů vybral na nákup privatizačních kuponů téměř 350 milionů dolarů. Z privatizace Socaru sešlo a investoři své vklady už nikdy neviděli. Bourke však popřel, že by o úplatcích věděl, a obvinil Koženého, že jeho a další investory podvodně připravil o více než 180 milionů dolarů.

Zatím není jasné, kdy soud v celé kauze vynese rozsudek. Obžalovanému hrozí až deset let vězení. Podle některých amerických soudních zdrojů ale prý není příliš pravděpodobné, že by dostal tak vysoký trest. Přesto verdikt považují za vítězství americké žaloby.