Severokorejská armáda má prý tajnou jednotku hackerů, chce vést kybernetickou válku

Soul - Za kybernetickými útoky na americké a jihokorejské internetové stránky stojí podle rozvědky severokorejská armáda. Oznámila to agentura Reuters. Útoky hackerů na desítky vládních a obchodních stránek zřejmě v pátek skončily, napadeny však byly stovky osobních počítačů, které se při zařazení na seznam pro útok staly jakýmisi "zombie". Podle Jihokorejské komunikační komise (KCC) bylo zničeno 438 osobních počítačů.

Severní Korea byla ihned po prvních útocích řazena mezi hlavní podezřelé, ale na seznamu možných viníků, který vypracovala KCC, se nakonec neobjevila. Zato na něm bylo uvedeno Rakousko, Německo nebo Gruzie, ale také USA a samotná Jižní Korea. Dnes ale citovala agentura Reuters jihokorejskou tajnou službu: „Laboratoř č. 110 severokorejského ministerstva ozbrojených sil, která je týmem hackerů, dostala rozkaz zničit jihokorejské sítě.“ Podle jihokorejské rozvědky zapojila tajná jednotka do akce počítačové specialisty, kteří spolupracují jak se Severní Koreou, tak třeba s Čínou - jejich cílem je prý vést systematickou kybernetickou válku.    

Útoky fungovaly na principu, kterému se říká „denial of service“ neboli „odmítnutí služby“. Tisíce počítačů napadených virem při něm v jednu chvíli zahltí vybrané webové stránky svými přístupy, a vyřadí je tak z provozu.    

Někteří analytikové ale pochybují o zapojení Severní Koreji do útoků. V zemi totiž skoro nikdo nemá přístup k internetu a navíc tam ani není dost elektřiny třeba pro pouliční osvětlení ve městech. Výzvědné služby ale tvrdí, že severokorejský vůdce Kim Čong-il vytvořil jednotku pro kybernetickou válku už před několika lety.