Barack Obama ocenil Brity za pomoc v bojích v Afghánistánu

Londýn - Americký prezident Barack Obama považuje britskou spoluúčast na válce v Afghánistánu jako nesmírně důležitou v boji proti terorismu v Pákistánu a Afghánistánu. Učinil tak v rozhovoru, který dnes odvysílala televizní stanice Sky News. Obama dále zdůraznil, že tato mise je nezbytná pro americkou a evropskou bezpečnost. Řekl to v reakci na zvyšující se počet zabitých britských vojáků, v Afghánistánu ztratili Britové již více vojáků než v Iráku.

„Velká Británie hraje výjimečnou roli v této koalici. Chápe, že není možné připustit, aby se Afghánistán nebo Pákistán staly útočištěm al-Káidy, která beztrestně útočí na vlakové stanice v Londýně nebo na budovy v New Yorku.“ Obama o tématu hovořil v době, kdy přední britští politici musejí čelit otázkám týkajícím se války, ve které jen během 24 hodin ve čtvrtek a v pátek ztratili osm vojáků. Celkem přišlo ve válce v Afghánistánu o život již 184 Britů.

Podle Obamy čeká na americké a britské jednotky v Afghánistánu složité léto. Je prý také možné, že se po srpnových afghánských volbách důraz přesune z bojiště k diplomatickým jednáním, ke snaze o obnovu země a vybudování stabilní afghánské armády a policie.

„Musíme zvládnout volby,“ řekl Obama. „Nejdůležitější věc, jakou můžeme udělat, je sloučit naše vojenské snahy s efektivní diplomacií a rozvojem tak, aby Afghánci cítili větší hmotný zájem a aby disponovali většími kapacitami na zabezpečení své země.“