Tajný program CIA plánoval dopadení či zabití vůdců al-Káidy

Washington - Americká Ústřední zpravodajská služba (CIA) se snažila dopadnout nebo zabít členy teroristické organizace al-Káida. Úkol, který v roce 2001 schválil prezident George Bush, byl součástí utajovaného protiteroristického programu, o němž nevěděl ani americký Kongres. S odvoláním na bývalé i nynější zpravodajské důstojníky o tom na svých internetových stránkách informoval list The Wall Street Journal (WSJ).

Atentáty již v 70. letech 20. století zakázala administrativa prezidenta Geralda Forda. Podle zjištění dalšího prestižního amerického listu The New York Times projekt prý nebyl nikdy úplně uveden do praxe. CIA podle zdrojů WSJ na jeho přípravu vydala nějaké peníze a „možná provedla nějaký výcvik“. Vše zastavil současný šéf CIA Leon Panetta.

V roce 2001 utajovaná skupina prověřovala možnost cílených atentátů na vůdce al-Káidy, která stála za útoky na New York z 11. září 2001. Podle jednoho z bývalých zpravodajských důstojníků měla vzniknout speciální komanda po vzoru izraelské jednotky, která zlikvidovala pachatele atentátů na izraelské sportovce při olympijských hrách v Mnichově v roce 1972.

Tehdejší šéf CIA George Tenet se k nově zveřejněným informacím odmítl vyjádřit. Podle The New York Times informoval Tenetův nástupce Panetta o jeho existenci americké zákonodárce minulý měsíc na uzavřeném jednání s bezpečnostními výbory Kongresu. Program se údajně netýkal nezákonných výslechů ani věznění teroristů, ale měl sloužit k získání informací, které by mohly být využity při tajné protiteroristické akci v cizí zemi.