Belfast je opět scénou střetu katolíků s protestanty

Belfast - Proirští nacionalističtí katolíci se při pochodu příslušníků protestantského řádu oranžistů v Severním Irsku v pondělí střetli s policisty a nejméně sedm jich zranili. Agentury informovaly také o neupřesněném počtu zraněných výtržníků. Nikdo nebyl poraněn těžce.

Katolíci se snažili napadnout pochod oranžistů, kteří se vydali převážně katolickou oblastí Ardoyne v severním Belfastu. Policie se skupiny snažila rozehnat vodními děly a gumovými náboji. Zabavila přitom několik zbraní.

Podle agentury AP se na pochod vydalo asi 1000 členů protikatolické skupiny. Její příslušníci se na každoroční průvod vypravují v tradičních oranžových hávech se stříbrnými sponami a v buřinkách. Připomínají si vítěznou bitvu protestantského krále Viléma Oranžského nad katolickým králem Jakubem II. v roce 1690. Katolíci tyto akce označují za provokaci a každý rok se proto obě skupiny střetávají ve výrazně napjaté atmosféře a pod přísným policejním dohledem.

Policie uvedla, že většina letošních pochodů protestantů v Severním Irsku skončila bez incidentů. „Našla se ale bohužel skupina lidí v severním Belfastu, která se projevila naprosto bezohledně vůči místní komunitě,“ uvedl zástupce policie Alistair Finlay.

Policisté hlídající zápalnou zbraň
Zdroj: ČT24/AP