Brusel vydá zprávu ke kanadským vízům až na podzim

Brusel - Evropská komise se chystá přezkoumat zavedení kanadských víz pro české občany, k němuž Kanada přistoupila v úterý a zdůvodnila to rostoucím počtem žadatelů o azyl z České republiky. Zprávu k celé situaci vydá komise pravděpodobně v září. Na zasedání Evropského parlamentu ve Štrasburku to dnes prohlásil její předseda José Barroso.

„Povedeme konzultace s českou vládou a společně budeme jednat s kanadskými úřady, abychom získali více informací o pozadí tohoto (kanadského) rozhodnutí a abychom mohli úspěšně prosazovat obnovení bezvízového styku,“ dodal. Podle něj Evropská komise doufá, že zavedení vízové povinnosti pro Čechy bude dočasná záležitost. Šéf EK prý také pověřil eurokomisaře pro vnitřní záležitosti Jacquesa Barrota, aby situaci naléhavě řešil.

Společná vízová politika brání Česku samostatně rozhodnout

Vstup Jana Moláčka a telefonát Barbory Šámalové (zdroj: ČT24)

Česká republika nemůže jakožto člen Evropské unie rozhodnout o oplatě - zavedení víz pro Kanadu - sama, neboť unie má společnou vízovou politiku. V den, kdy byla víza zavedena, proto Praha požádala Brusel o aktivizaci procedur, které teoreticky mohou vyústit v zavedení víz pro Kanaďany v rámci celé Evropské unie. Podle vyjádření kanadského ministra pro přistěhovalectví Jasona Kenneyho se jeho země odvetných opatření neobává.

Podle zpravodajky České televize v Bruselu Barbory Šámalové není případná zářijová reakce pozdní. „Evropská komise má podle běžné procedury 90 dní na to, aby situaci posoudila, vyslechla obě strany, zaujala stanovisko a doporučila další kroky členským státům. Září je tedy termín, který naprosto odpovídá postupu. Členské státy poté budou muset rozhodnout o dalších krocích a případně říct, zda souhlasí s odvetným opatřením, jako je plošné zavedení víz. Na to mají opět 90 dní,“ informovala Šámalová.

Vízum
Zdroj: ČT24