Kanada dnes nedala vízum dvěma Čechům, ve Vídni jich čekaly stovky

Vídeň - Kanadské velvyslanectví ve Vídni dnes odmítlo vydat víza minimálně dvěma žadatelům z Česka - šlo o mladou ženu z Otrokovic na Moravě a jejího přítele. Oproti úterku, který byl na kanadské ambasádě ve Vídni víceméně klidný, byla dnes situace o poznání horší. Během dneška se narychlo musely do Vídně vypravit stovky lidí. Někteří Češi před kanadskou ambasádou ve Vídni čekali už od noci.

Na ambasádu přicházeli podle zpravodaje ČT Jana Moláčka i jednatelé cestovních kanceláří, kteří hromadně vyřizovali víza pro své klienty. Běžně ambasáda vyřizuje víza za tři dny, dnešní nápor zhruba dvou stovek lidí podle Moláčka zvládla. Kvůli nynější mimořádné situaci posílila personál - včetně lidí hovořících česky nebo slovensky. Na recepci například musí být k dispozici česky mluvící člověk.

Samotné vyřízení víza je podle řady českých turistů, kteří se musejí před vchodem do kanceláří ambasády podrobit osobní prohlídce a odevzdat mobilní telefony, rychlé. Pokud Češi necestují do Kanady v nejbližší době, nemusejí přijít osobně. Víza se dají zařídit i přes mnohé české cestovní kanceláře. Formuláře jsou zveřejněné na webové stránce ambasády, k nim je třeba dodat dvě fotografie. Podle Moláčka bylo velvyslanectví vzhledem ke složité situaci zažadalů spíše shovívavé, u dalších lidí, kteří již nebudou svázáni časovou tísní, se tak dá očekávat menší benevolence. 

Kanada odmítla dát vízum dvěma Čechům 

Nedostatečně doložené příjmy a majetek zhatily cestu do Kanady prvním dvěma Čechům - ambasáda ve Vídni je za oceán nepustila. Mladý pár z Otrokovic se hájí, že měl všechny potřebné dokumenty plus pozvání od strýce, který 20 let žije v Torontu. Nepomohlo ani to, že se za ně zaručil, a Eva Brázdilová s přítelem tak přišli o 70 tisíc. David Beňák z Prahy zase chtěl v Kanadě navštívit své známé, kteří tam žádají o azyl, o emigraci se ale pokusit nechtěl. Neznal datum odletu, neměl u sebe letenku ani doklad o příjmech. Přesto vízum dostal. Kanadská ambasáda rozdíl přístupu v obou případech odmítla komentovat.


Problémy mohou mít i turisté, kteří již v Kanadě jsou 

Víza dostala do potíží i turisty, kteří už v Kanadě jsou. Cestovky je během takových pobytů často vozí také do sousedních Spojených států. Teď mají obavy, že se z výletu nedostanou zpátky do původní destinace. I když kanadští imigrační úředníci kancelářím tvrdí, že Češi, kteří se do země dostali v době, kdy ještě platil bezvízový styk, mohou mezi Kanadou a Spojenými státy cestovat neomezeně, výlet za hranice země bez víza je riskantní.

Pokud lidé i přes varování kanceláří do Spojených států vycestují a imigrační úředníci jim návrat do Kanady neumožní, kanceláře jim na dálku nedokáží pomoci. Jedinou možností pak je vyřídit si vízum na tamních konzulátech v Detroitu, Buffalu, Los Angeles, New Yorku, Seatllu a Washingtonu DC.

Lidé, kteří se stihli do Kanady dostat ještě v ochranném 48hodinovém limitu, dostali na hranicích na tři týdny vízum přechodné. S tím mohou zemi opustit a znovu se tam vrátit.

  • Češi na kanadském velvyslanectví ve Vídni autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/988/98749.jpg
  • Požadavky k udělení kanadského víza autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/989/98835.jpg
  • Odmítnutá žadatelka o kanadské vízum Eva Brázdilová autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/989/98821.jpg
  • Kanadská ambasáda ve Vídni autor: ČTK, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/988/98793.jpg