Čečenská aktivistka Estěmirovová byla zavražděna

Nazraň (Rusko) - Prominentní čečenská ochránkyně lidských práv Natalja Estěmirovová z hnutí Memorial byla dnes nalezena mrtvá nedaleko ingušské metropole Nazraně. Tělo nesoucí stopy násilí bylo objeveno několik hodin poté, co aktivistku v čečenském hlavním městě Grozném unesli autem čtyři neznámí muži. Estěmirovová byla zastřelena dvěma ranami do hlavy. Vraždu ostře odsoudil ruský prezident Dmitrij Meveděv a nařídil důkladné vyšetření.

Estěmirovová shromažďovala důkazy o porušování lidských práv v Čečensku od počátku druhé rusko-čečenské války v roce 1999. Spolupracovala také s investigativní novinářkou Annou Politkovskou, další kritičkou války Ruska proti separatistům na Kavkaze. Ta byla zastřelena ve svém domě v Moskvě v roce 2006. Její vražda nebyla dosud objasněna. Dalším spolupracovníkem Estěmirovové byl Stanislav Markelov, prominentní právník a odpůrce porušování lidských práv v Čečensku. Také on byl zastřelen, útočníci si na něj v lednu počíhali na moskevské ulici.

Statečná Estěmirovová dělala věci, na něž si nikdo jiný netroufl

Vražda se odehrála jen několik hodin po tiskové konferenci v Moskvě, na níž ochránci lidských práv vyrukovali se zprávou, v níž se mimo jiné praví, že premiéra Vladimira Putina a další čelné ruské činitele by měl stíhat mezinárodní soud pro zločiny spáchané během dvou válek, které v uplynulých 15 letech devastovaly Čečensko. Autoři šestisetstránkového dokumentu tvrdí, že nashromáždili dostatek důvodů k pohnání oficiálních ruských činitelů k odpovědnosti za zločiny páchané pod jejich vedením.

Není jasné, zda vražda Estěmirovové souvisí se zveřejněním zmíněné zprávy. Vzápětí po oznámení vraždy se ozvaly hlasy, které aktivistku označily za nebojácnou a statečnou. „Zdokumentovala ty nejúděsnější případy porušování lidských práv, masové popravy a byla klíčovým kontaktem pro zahraniční žurnalisty a mezinárodní organizace,“ řekla Taťjana Lokšinová z Human Rights Watch. „Dělala věci, které se nikdo jiný dělat neodvážil.“