Organizace Memorial obvinila z vraždy Estěmirovové Kadyrova

Moskva - Ruský prezident Medveděv nařídil detailní vyšetřování středeční vraždy novinářky a bojovnice za lidská práva Natalji Estěmirovové. Ruská organizace na obranu lidských práv Memorial, s níž zavražděná aktivistka spolupracovala, z její smrti přímo obvinila čečenského prezidenta Ramzana Kadyrova podporovaného Kremlem. Estěmirovová v rámci své práce shromažďovala například informace o zločinech druhé války v Čečensku. Byla také blízkou přítelkyní zavražděné novinářky Anny Politkovské. Je to už šestnáctá smrt novináře v Čečensku od roku 2000.

„Je zřejmé, kdo za vraždou stojí. Jsou to ti, kteří nechtějí, aby se z Čečenska dostaly pravdivé informace. Nevím, kdo přesně si Nataljinu vraždu objednal. Vím ale přesně, kdo za její smrt může. Jmenuje se Ramzan Kadyrov - prezident Čečenské republiky,“ uvedl v prohlášení vydaném ve středu večer předseda Memorialu Oleg Orlov.

„Kadyrov Natalje vyhrožoval, urážel ji a považoval ji za osobního nepřítele,“ uvedl Orlov. „Nevím, zda dal sám příkaz k jejímu zavraždění, nebo zda to vykonali jeho podřízení, aby udělali šéfovi radost,“ dodal.

Kadyrov: Vražda Estěmirovové byla nelidská

Padesátiletá Natalja Estěmirovová, jež byla nositelkou mnoha ocenění, pranýřovala porušování lidských práv v Čečensku, kde byl oficiálně obnoven pořádek. Ve středu byla nalezena mrtvá nedaleko ingušské metropole Nazraně. Několik hodin předtím byla unesena v Čečensku. Ingušsko sousedí na západě se separatistickým Čečenskem.

Kadyrov označil ve středu její vraždu za „nelidskou“ a slíbil, že bude na její vyšetřování osobně dohlížet. „Ti, kdo na ni vztáhli ruku, nemají právo být označováni za lidské bytosti a nezasluhují si žádné slitování. Doživotní vězení je pro vrahy Estěmirovové nedostačujícím trestem, musejí být souzeni jako nelidští tvorové, kteří zaútočili nejen na bezbrannou ženu, ale rovněž na všechen náš lid,“ uvedl Kadyrov, kterého citovala agentura Ria-Novosti.

Ruská média obviňují čečenské úřady

„Fakta, která Estěmirovová shromáždila o únosech a popravách bez soudu, jichž se dopouštěli federální i místní agenti, čečenské úřady znepokojovala,“ zdůraznil list Kommersant. Zavražděna pro pravdu, napsal v titulku deník Novyje izvestija. Estěmirovová shromažďovala důkazy o porušování lidských práv v Čečensku od počátku druhé rusko-čečenské války v roce 1999. Spolupracovala také s investigativní novinářkou Annou Politkovskou, další kritičkou války Ruska proti separatistům na Kavkaze. Ta byla zastřelena ve svém domě v Moskvě v roce 2006. Její vražda nebyla dosud objasněna.

Svět vraždu aktivistky ostře odsoudil 

Vraždu Estěmirovové odsoudila Evropská komise, švédské předsednictví EU i Bílý dům. Europoslanci během plenárního zasedání ve Štrasburku uctili její památku minutou ticha. Ruský prezident Dmitrij Medveděv po dnešním setkání s německou kancléřkou Angelou Merkelovou v Mnichově vyjádřil přesvědčení, že vrazi Estěmirovové budou vypátráni a slíbil, že budou potrestáni. „Takový zločin nesmí zůstat nepotrestán,“ prohlásil. Zopakoval také slib, že vražda bude zevrubně vyšetřena. „Její smrt souvisí s její prací. A ta byla velmi důležitá. Říkala pravdu, často velmi syrově popisovala, co špatného se děje,“ prohlásil Medveděv, který se nicméně Kadyrova zastal. Merkelová označila vraždu ochránkyně lidských práv za „nepřijatelnou událost“ a zdůraznila, že je nutné udělat vše pro její objasnění.

Moskevská zpravodajka ČRo Lenka Kabrhelová poznamenala, že podle místních aktivistů odchází s Estěmirovovou jeden z posledních otevřených hlasů, který se nebál otevřeně hovořit o skutečné situaci na Kavkaze.