Basescu: Moldavsko by se mělo stát členem EU

Praha - Rumunsko důsledně bojuje za to, aby se Moldavsko stalo členem Evropské unie společně se západobalkánskými zeměmi. V exkluzivním rozhovoru pro ČT to dnes uvedl rumunský prezident Traian Basescu. Popřel zároveň tvrzení moldavského prezidenta Vladimira Voronina, podle něhož Rumunsko vyprovokovalo dubnové povolební nepokoje, aby dosadilo do čela země vládu, která by následně připojila území Moldavska k Rumunsku.

Nepokoje v Moldavsku přirovnal prezident k povolební situaci v Íránu, kde lidé po volbách rovněž vyšli do ulic protestovat proti současnému režimu. "Mladá generace chce demokracii a takové Moldavsko, které bude dělat reálné kroky, aby se přiblížilo demokratickému světu a EU. Snad Voronin pochopil, že mladá generace chce něco jiného, než co jí on nabízí," řekl Basescu.

Rumunsko podle něj nepopírá, že Besarábie byla odtržena od Rumunska na základě paktu Ribbentrop-Molotov. Nicméně uznalo moldavský stát a jeho suverenitu a podporuje jeho vstup do Evropské unie. Basescu zároveň ocenil české předsednictví EU v obtížných podmínkách, zvláště jeho politiku ve vztahu k západnímu Balkánu.

Interview ČT24

Za jednu z priorit současné rumunské vlády označil boj s korupcí. Státní instituce jsou dnes podle něj svobodné a nejsou pod tlakem. „To ale neznamená, že by Rumunsko dosáhlo úrovně, kde by měla justice být podle mého názoru i názoru Rumunů,“ řekl prezident. Zdůraznil, že Rumunsko se po prosincové protikomunistické revoluci v roce 1989 úplně změnilo. Dnes je země členem NATO, EU, má sociální kapitalismus a funkční trh. Má ale stále rezervy, především je podle Baseska potřeba změnit myšlení lidí a některé zvyky.

Bývalý námořník Basescu se narodil 4. listopadu 1951 u černomořského přístavu Konstanca. Vystudoval námořní akademii. V roce 1989 vystoupil z komunistické strany, byl poslancem, ministrem dopravy a starostou Bukurešti. Pod jeho vedením vstoupilo Rumunsko do EU. Jeho dcera Elena byla letos zvolena europoslankyní.

Rumunský prezident Traian Basescu v exkluzivním rozhovoru pro Českou televizi
Zdroj: ČT24