NASA zastavil kvůli odpadávání izolace další starty raketoplánů

Mys Canaveral (USA) - Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) zastavil další starty raketoplánů, dokud nezjistí, proč se odlomily kousky izolační pěny z vnější nádrže raketoplánu Endeavour a možná poškodily jeho plášť. "O tenhle let se neobáváme, ale potřebujeme pochopit, co se stane při příštím," prohlásil manažer programu raketoplánů John Shannon. "Je to něco nového. Nevím, zda máme problém s materiálem nebo s procesem, ale před srpnovým letem (raketoplánu Atlantis) to detailně prozkoumáme a objasníme," dodal.

Endeavour odstartoval k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) v noci ze středy na čtvrtek SELČ a záběry kontrolních kamer odhalily po opuštění odpalovací rampy odpadnutí několika, asi patnácticentimetrových proužků svrchní části izolace palivové nádrže, které poté narazily do tepelného štítu stroje. NASA nyní podrobně snímky analyzuje, první odhady ale hovoří o tom, že poškození by nemělo být vážné.

Dokud se prý příčiny odlomení pěny nevyjasní, žádný další raketoplán nevzlétne. Shannon nicméně věří, že do startu Atlantisu přijdou technici NASA této záhadě na kloub. Start Atlantisu je přitom naplánován už na 18. srpna. NASA se chystá raketoplány vyslat k ISS ještě sedmkrát, než je příští rok vyřadí z provozu.

Rozhovor s Antonínem Vítkem ve Studiu ČT24 (zdroj: ČT24)

Endeavour se má dnes v 19:55 SELČ spojit s ISS. Ještě před zakotvením provedou jeho piloti tradiční „salto vzad“, během nějž posádka orbitálního komplexu znovu zdokumentuje stav pláště raketoplánu.