Íránská policie zatkla 15 Músávího příznivců

Teherán - Bývalý íránský prezident Alí Akbar Hášemí Rafsandžání dnes vyzval k okamžitému propuštění lidí zatčených při protestech proti oficiálním výsledkům červnových prezidentských voleb. Na modlitbě v Teheránské univerzitě, kterou vedl, se objevil i reformista Mír Hosejn Músáví, který byl ve volbách hlavním soupeřem jejich vítěze Mahmúda Ahmadínežáda. Modlitby se zúčastnily tisíce Músávího stoupenců, další tisíce demonstrovaly před univerzitou. Policie se je snažila rozehnat za použití slzného plynu a obušků, 15 lidí zatkla.

Rafsandžání, jehož proslov vysílal rozhlas v přímém přenosu, řekl, že „velká skupina Íránců“ má o výsledcích voleb pochyby a že by bylo třeba s tím něco dělat. „Náš hlavní úkol je znovu najít důvěru, kterou lid měl a která byla do určité míry ztracena,“ prohlásil.

„V nynější situaci není potřeba, abychom měli spoustu lidí ve vězeních. Měli bychom jim umožnit návrat k rodinám,“ řekl dále. Vyzval rovněž k respektování tiskové svobody v mezích zákona. Vláda se totiž po volbách snažila sdělovací prostředky kritické k jejich výsledkům umlčet a zavřela také řadu internetových stránek využívaných opozicí.

Músáví po týdnech znovu na veřejnosti

Músáví, který proti výsledkům voleb neúspěšně protestoval, se objevil na veřejnosti poprvé po několika týdnech. Seděl v přední řadě účastníků modlitby. Rovněž poprvé po několika týdnech vedl modlitbu Rafsandžání, který je označován za pragmatického konzervativce a za Ahmadínežádova politického soupeře. Je to také vlivný duchovní.

„Músáví, podporujeme tě“, znělo modlitebnou

Mezi účastníky modlitby převažovali Músávího stoupenci, kteří volali „Músáví, podporujeme tě“, dokud je Rafsandžání nevyzval, aby nenarušovali posvátnost místa slogany. Další tisíce, podle některých zdrojů desetitisíce jich manifestovaly před univerzitou a provolávaly hesla na Músávího podporu a tradiční islámské Alláhu Akbar - Bůh je veliký.

Cestou na modlitbu byl prý napaden i další neúspěšný proreformní prezidentský kandidát Mahdí Karrúbí.

Opozice stále věří v konečné vítězství 

Opozice ale svůj boj nevzdala. Íránský režim v ní má vytrvalého rivala. „Můžeme říct, že krátkodobě vláda vyhrála, ale dlouhodobě se to zdá nepravděpodobné,“ myslí si Husajn Aryan z íránské sekce Rádia Svobodná Evropa.

Chameneí čelí na prahu sedmdesátky politické krizi

Jeden z pilířů Ahmadínežádova režimu - duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí - má dnes sedmdesáté narozeniny. Moc důvodů k oslavám ale nemá. Čelí politické krizi a oslabení své pozice. Chameneí si popudil Íránce bezprostředním potvrzením výsledků sporných prezidentských voleb. 

Podporu Chameneí nemá ani u konzervativních duchovních. Ti by chtěli silnější teokracii na úkor ústavy. Jeho popularitu sráží i hlasy kritiků, podle kterých se Chameneí příliš nevyzná v náboženské problematice.