Kaczyński se připojil k dopisu Obamovi

Varšava - Polský prezident Lech Kaczyński se jako první vysoký politik, který aktuálně zastává státnickou funkci, připojil k otevřené výzvě předních osobností z postkomunistických zemí určené americkému prezidentovi Baracku Obamovi. Signatáři v dopise vyjádřili obavy z vlivu Ruska a vyzvali Obamu, aby Washington nezapomínal na své spojence ve střední a východní Evropě.

Polský prezident v otevřeném dopise napsal, že souhlasí s tím, že dění kolem protiraketové základny, kterou zamýšleli Američané vybudovat v Polsku a Česku, „má velký vliv na věrohodnost Ameriky jako světové mocnosti a spojence“.

Nezapomínejte na spojence ve střední Evropě

Moskva se proti tomuto záměru administrativy bývalého amerického prezidenta George Bushe od samého začátku ostře ohrazuje a tvrdí, že by šlo o ohrožení její bezpečnosti. Obamova vláda ho nyní přehodnocuje. „Jako polský prezident sdílím obavy, jaké vyjádřila skupina uznávaných politiků našeho regionu. Chci proto podpořit svým hlasem výzvu, aby Amerika nezapomínala ve své politice na spojence ze střední a východní Evropy, protože to může hrozit tím, že bude promarněno to, čeho jsme dosáhli během uplynulých dvaceti let,“ napsal Kaczyński.

Kaczyński zdůrazňuje, že Spojené státy jsou strategickým partnerem Polska a spojenectví zaručuje bezpečnost zemi, v jejímž čele stojí. „Dneska, bohužel, prochází toto spojenectví těžkou zkouškou, asi nejtěžší od pádu komunismu,“ napsal prezident. Doplnil, že zvláště nyní, kdy svět čelí výzvám jako je hospodářská krize a „ruská politika se znaky expanze“, je nutná solidarita ze strany USA.


Podle Kaczyńského historická zkušenost národů ze střední a východní Evropy ukazuje, že „naše ruské partnery může ke skutečnému dialogu donutit pouze rozhodná a důsledná prezentace vlastního stanoviska“. Pokud by Washington odstoupil od záměru vybudovat protiraketový štít, mělo by to podle Kaczyńského neblahý dopad na vztahy s USA a velmi by utrpěla věrohodnost USA ve střední a východní Evropě. Obdobný názor vyjádřili signatáři dopisu.

Otevřený dopis Obamovi podepsalo 22 osobností. Za Česko se připojil bývalý prezident Václav Havel, bývalý šéf české diplomacie Karel Schwarzenberg či exministr Alexandr Vondra. V Polsku tak učinili bývalí prezidenti Lech Walesa a Alexander Kwaśniewski, mezi autory jsou osobnosti z Maďarska, Estonska, Bulharska a dalších nových členských států EU.

Obama s Medveděvem
Zdroj: ČT24