Somálští ozbrojenci unesli v Keni tři zahraniční pracovníky

Mogadišo - Somálští ozbrojenci unesli při dnešním nájezdu na keňské pohraniční město tři pracovníky zahraniční pomocné organizace. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na somálský úřední zdroj. Zatím není jasná ani národnost unesených rukojmí, ani název organizace, pro kterou pracovali.

„Úřady v keňské Mandeře nás informovaly, že byli uneseni tři zahraniční pracovníci. Nyní po nich pátráme,“ řekl agentuře Sheikh Osman z místní milice Šabáb.

Únosy cizinců jsou zde „normální“

Únosy cizinců v této části Afriky a zejména v Somálsku jsou velmi častou záležitostí a jsou průvodním jevem krvavého konfliktu, který zemi decimuje již 18 let a který si vyžádal statisíce lidských obětí. Místní ozbrojenci unášejí zahraniční pracovníky kvůli výkupnému a po získání peněz je obvykle propouštějí na svobodu nezraněné.

K poslednímu obdobnému incidentu došlo začátkem tohoto týdne, kdy skupina radikálních islámských povstalců unesla v metropoli dva Francouze. Podle Reuters ale Francouze unesla frakce ozbrojených sil Západem podporovaného prezidenta šajcha Sharifa Sheikha Ahmeda.

Ozbrojenci unesli Francouze z přísně střeženého hotelu v Mogadišu. Následně je předali jedné ze dvou nejsilnějších islámských povstaleckých skupin Hizb al-Islám. To však vyvolalo nesouhlas radikální skupiny Šabáb. Po vyjednávání si každá ze skupin ponechala jednoho uneseného Francouze, údajně „aby se předešlo neshodám“.

Somálský ministr zahraničí Mohamed Abdullahi Omaar potvrdil, že dostal od povstalců požadavek na zaplacení výkupného, který má předat Francii. Odmítl však upřesnit, o jakou částku jde.