V Tyrolsku nasněžilo, počasí v Evropě se ale jinak vrací k normálu

Vídeň/Paříž - Až 15 centimetrů nasněžilo v rakouském Tyrolsku v oblastech nad 1600 metrů nad mořem, na úklid zasněžených ulic musely vyjet sněžné pluhy. Po sobotních bouřkách a lijácích, které si v Evropě vyžádaly několik lidských životů, se ale počasí na kontinentě dnes uklidnilo a situace v zasažených regionech se vrací k normálu.

Hladiny řek v Rakousku i sousedním Německu klesly. Kvůli rozvodněné řece Muře vyhlásily rakouské úřady v sobotu Štýrský Hradec oblastí zasaženou katastrofou, přes noc ale voda opadla a ráno bylo varování odvoláno. Lodní doprava na Rýnu ve švýcarské Basileji byla ještě v sobotu večer znovu obnovena. Hladina tohoto evropského veletoku opadla také na německém území, stav vody se snížil rovněž v Dunaji a v Neckaru.

Francie hlásí pět mrtvých při dvou sobotních nehodách v pobřežních vodách, na nichž se pravděpodobně podílelo špatné počasí. Čtyři mladí lidé se utopili v sobotu na pobřeží Lamanšského průlivu u francouzského města Trouville-sur-Mer, když je překvapila velká přílivová vlna. Patřili ke skupině evangelíků z Haiti, další dva její členové byli se zraněními převezeni do nemocnice. Na francouzské riviéře byl v sobotu večer objeven převrácený motorový člun. Záchranáři našli jedno tělo, po dalších třech osobách pátrají. Osmadvacetiletý kapitán měl na palubě jednu ženu a dva muže. Všichni byli Francouzi. V době nehody foukal od Saint Tropez prudký vítr, který rozbouřil moře.