Prezidentské volby v Mauritánii vyhrál pučista Azíz

Nuakšott - Novým mauritánským prezidentem se stane Muhammad uld Abdal Azíz, tedy muž stojící za loňským pučem. Podle mauritánského ministra vnitra získal dvaapadesátiletý Azíz 52,58 procenta odevzdaných hlasů, což stačí na vítězství už v prvním kole voleb. Opozice už před vyhlášením výsledků náznaky Azízova vítězství odmítla a prohlásila, že výsledky byly připraveny předem.

Volební výsledky musí nyní potvrdit ještě ústavní soud. Investorům a mezinárodnímu společenství to má dát jasný signál o nynější demokratičnosti země, která zažila od vyhlášení samostatnosti v roce 1960 už pět převratů.

Opozice výsledky neuznala 

Podle předběžných výsledků s velkým odstupem zaostal za Azízem předseda parlamentu Masúd uld Búlchaír se 16 procenty hlasů a opoziční veterán Ahmad uld Daddá se 14 procenty odevzdaných hlasů. Tito hlavní opoziční kandidáti, stejně jako pučista z roku 2005 Ely uld Muhammad Vall už dnes dříve během dne společně prohlásili, že výsledky voleb byly připraveny a obvinili Azíze z „volebního puče“.

Mezinárodní pozorovatelé v zemi zatím nevydali svá hodnocení o legitimitě voleb. Například pozorovatelé Africké unie hodlají vydat prohlášení v pondělí.

Sobotní volby byly nadějí, že skončí období politické krize, mezinárodní kritiky a zastavení mezinárodní pomoci po převratu z loňského 6. srpna, kdy Azíz svrhl vládu prezidenta Sídího uld Šajcha Abdalláhiho. Azíz v posledních měsících usiloval o lidovou podporu zejména zlevňováním elektřiny, vody a benzinu až o 30 procent.