V Turecku začal další soud s obžalovanými ze spiknutí proti vládě

Istanbul - V Turecku se rozbíhá další fáze procesu s účastníky údajného protivládního spiknutí Ergenekon. V soudní síni stanulo 56 obžalovaných, včetně dvou bývalých generálů. Už v říjnu začal proces s více než 80 obžalovanými. Vláda údajné spiknutí odhalila před dvěma lety.

Skupina Ergenekon chtěla podle obžaloby rozpoutat sérii teroristických činů a v chaosu svrhnout vládu Strany spravedlnosti a rozvoje AKP. Ta je mnoha Turkům trnem v oku kvůli strachu, že bude posilovat vliv islámu na stát. Před věznicí Silivri u Istanbulu, kde proces probíhá, se shromáždilo na dvě stě stoupenců obžalovaných.

„Myslíme si, že právní systém je objektivní, ale ne v tomto procesu. Nevěříme mu. Všichni lidé, kteří jsou věrní Atatürkovi, teď sedí v tom vězení,“ uvedla přívrženkyně obžalovaných. Atatürk, zakladatel moderního sekulárního Turecka, v tomto případu zaujímá významnou ideovou roli. Vláda ze spiknutí obvinila elity armády, novinářské profese či akademiky. Ty, kdo tradičně hájí světský pól turecké společnosti.

Soudní proces proti \"vládním spiklencům\" (zdroj: ČT24)

Na druhou stranu však případ prolomil v Turecku jedno velké tabu, až dosud se totiž armáda těšila prakticky úplné imunitě před soudním stíháním. A to i přesto, že v minulosti buď silou, nebo nátlakem svrhla čtyři vlády. Armáda ale spojitost s uskupením Ergenekon popírá.

Opozice proces pokládá za pomstu vlády za soudní proces, který zvažoval, zda stranu AKP zakáže. Soud skoro přesně před rokem shledal, že strana AKP má antisekulární sklony, ale neshodl se na nutnosti jejího zákazu. 

  • Turecko autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/997/99624.jpg
  • Protestující u věznice Silivri u Istanbulu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/997/99623.jpg