Štefánikova hvězdárna vystavuje vzorek měsíční horniny

Praha - Štefánikova hvězdárna na pražském Petříně ode dneška vystavuje vzorek horniny dovezený z Měsíce kosmickou lodí Apollo 11. Jde o hlavní exponát výstavy Návrat na Měsíc, kterou astronomové slavnostně otvírají ke 40. výročí přistání amerických astronautů Neila Armstronga a Edwina Aldrina na Měsíci. K vidění budou i dva vzorky měsíčních meteoritů. Uvedl to vedoucí hvězdárny a autor výstavy Jakub Rozehnal.

Horninu daroval tehdejší Československé socialistické republice podle Rozehnala americký prezident Richard Nixon, který nechal vzorky vytvořit v listopadu 1969. Do republiky se hornina dostala někdy kolem roku 1974, bližší datum zatím není známo.

„Ze 135 vzorků, které byly rozdány, dnes pouze dvanáct je oficiálně registrovaných. Zbylé byly rozkradeny nebo se někde ztratily,“ uvedl Rozehnal. Měsíční hornina je uložena v sejfu Vojenského historického ústavu, kam se opět vrátí po 23. srpnu, kdy výstava končí. Historii vzorku se bude věnovat i speciální přednáška, která se během výstavy uskuteční.

Rozhovor s Jakubem Rozehnalem a Jakubem Halodou (zdroj: ČT24)

Na výstavě budou také dva vzorky měsíčních meteoritů, které na Zemi dopadly poté, co je do kosmického prostoru z povrchu Měsíce vymrštil náraz asteroidu. „Spolu s měsíčními meteority, z nichž jeden je jedním z desíti toho druhu na světě a je skutečnou zvláštností, je to takto pohromadě největší sbírka měsíčních hornin, která kdy byla v České republice představena,“ uvedl Rozehnal.

Doplňkem výstavy je pořad Měsíc - sen a skutečnost, který bude hvězdárna uvádět každý den od 16:00. Od 28. července do 6. srpna je do programu zařazeno rovněž pozorování Měsíce hvězdářskými teleskopy.