Íránská vláda referendum o volbách nechce - opět se demonstrovalo

Teherán - Íránský konzervativní tisk reprezentující názory vládních struktur a prezidenta Mahmúda Ahmadínežáda jednoznačně zavrhnul možnost potvrdit výsledky červnových prezidentských voleb v referendu. V pondělí to navrhl někdejší prezident a příznivec reforem Mohammad Chátamí s tím, že národ ztratil důvěru ve vládní systém a že je třeba tuto krizi řešit. Velitel íránské policie dnes obvinil opozici z pobuřování a ohlásil, že policie je připravena vynutit dodržování zákonů. K tomu došlo již odpoledne, kdy policie zasáhla proti demonstrantům protestujícím na podporu opozičního předáka Músávího.

Vítězem prezidentských voleb z 12. června byl oficiálně prohlášen konzervativec Mahmúd Ahmadínežád, ale favorit opozice a proreformně orientovaný Mír Hosejn Músáví tvrdí, že skutečným vítězem je on, protože výsledky byly zfalšovány. Neúspěšně se pokusil přinutit režim volby zopakovat. Při povolebních demonstracích zemřelo 20 lidí a Teherán z protestů viní hlavně zahraniční síly.

Írán demonstroval, vláda referendum o volbách odmítá

V centru Teheránu se dnes pořádková policie opět střetla se stovkami protestujících, kteří podporují Músávího. Desítky lidí byly zatčeny. „Jsou zde stovky pořádkových policistů a (policistů) v civilu bijící lidi, kteří se sešli, aby podpořili Músávího. Na náměstí Hafte Tír jsou stovky demonstrantů,“ sdělil svědek, podle kterého protestující skandovali slogany proti prezidentovi Mahmúdu Ahmadínežádovi.

Konzervativní deník Kejhán dnes napsal, že požadavek na vypsání referenda je pokračováním scénáře předem vypracovaného na Západě. „Účelem je přiživit oheň, napětí i naději, která se Chátamího přátelům nesplní,“ napsal autor článku.

Proti Ahmadínežádovi kromě Músávího kandidovali ještě další dva uchazeči o prezidentskou funkci. Músáví získal podle zpochybňovaných oficiálních výsledků zhruba třetinu hlasů, zatímco ostatní dva protikandidáti dohromady jen 2,5 procenta. Ahmadínežáda údajně volily skoro dvě třetiny z téměř 40 milionů voličů.

Ahmadínežád ztrácí podporu i mezi svými lidmi

Ahmadínežád si popudil řadu svých příznivců tím, že do funkce viceprezidenta vybral Esfandíjára Rahíma Mašáího, který je znám zejména svým výrokem z roku 2008, že Írán je přítelem izraelského lidu. Nejvyšší íránský duchovní ajatolláh Sejjed Alí Chameneí dnes dokonce v dopise vyzval Ahmadínežáda, aby Mašáího odvolal.

Mašáí je považován za Ahmadínežádova velmi blízkého spolupracovníka. Dosud byl viceprezidentem pro kulturní dědictví a turistiku. Spřízněni jsou také rodinnými svazky, protože Mašáího dcera se provdala za Ahmadínežádova syna.

Demonstrace v Íránu
Zdroj: ČTK/AP/Salemi Vahid