Varšavští trhovci se poprali za své stánky

Varšava - V centru Varšavy se střetli trhovci s agenty bezpečnostní firmy, kteří je přišli evakuovat z budovy tržnice. Obchodníci se zabarikádovali uvnitř a bránili jim ve vstupu. Někdo na místě odpálil granáty se slzným plynem, podle mluvčího to ale nebyli policisté. Záchranáři na místě ošetřili několik zraněných.

Varšavské úřady rozhodly, že se stánkařská tržnice přestěhuje na periferii. V centru má místo ní vyrůst muzeum umění. Obchodníci to odmítají. Nehodlají opustit tržnici, dokud nebude postavena nová, což má být ale až v roce 2012.

Několik stovek trhovců nejprve dopoledne zabránilo bezpečnostní službě a soudním úředníkům vstoupit do haly tím, že na ně stříkali hasičskými přístroji. Poté se uvnitř opevnili a na přivolané policisty házeli kameny, lahve a kamenné desky.

Policie nakonec donutila nespokojené obchodníky objekt vyklidit. Tři z nich podle agentury AP zatkla za házení kameny. Zraněno bylo podle mluvčího 15 policistů, 35 trhovců a jejich přívrženců skončilo s popáleninami a poraněními hlavy v nemocnici.

Polská ochranka zasahuje proti trhovcům
Zdroj: ČT24