Britové zadrželi sňatkový gang, „oddávali“ i Češi

Londýn - Britská policie včera zatkla v hrabství Yorkshire na severu Anglie 14 lidí z Nigérie, Slovenska a České republiky, kteří se podle místních médií podíleli na fingovaných sňatcích Nigerijců se ženami ze zemí Evropské unie. Podle odhadů britské pohraniční služby vydělali šéfové sňatkového gangu na každé svatbě asi 15 000 liber (450 000 korun). Nigerijcům měla svatba s Evropankou zajistit legální pobyt v zemi.

Policisté a členové imigrační služby 20. července pár hodin před svatbou zadrželi dva Nigerijce a dvě slovenské nevěsty. Fingované svatby se údajně měly konat ve městech Scholes a Cleckheaton. Stejně tak policie zatkla čtyři muže z Nigérie, Slovenska a České republiky, kteří jsou zřejmě šéfové gangu zaměřeného na fingované svatby. Kromě toho bylo zadrženo šest mužů z Nigérie podezřelých z porušení imigračních předpisů. Většinu z nich zatkla ve městě Bradford.

Gail Adamsová z pohraniční služby zdůraznila, že britské úřady se v posledních letech na fingované svatby zvlášť zaměřují. Počet podezřelých sňatků tak klesl z 3500 v roce 2004 na 400 loni, uvedla.