Doplňovací volby v Británii jsou testem pro labouristy

Londýn - Za barometr popularity vládních labouristů jsou považovány dnešní doplňovací volby do britského parlamentu ve východoanglickém městě Norwich. Ty byly vypsány po rezignaci labouristy Iana Gibsona kvůli skandálu kolem poslaneckých výdajů. Labouristická strana za opozičními konzervativci dlouhodobě zaostává, výsledky doplňovacích voleb by tak mohly leccos napovědět o parlamentních volbách, které se uskuteční napřesrok. Výsledky dnešního hlasování budou známy v pátek.

Případná porážka v Norwichi by nijak neohrozila většinu labouristů v parlamentu, kteří mají nyní o 63 poslanců víc než opozice. Byla by však další špatnou zprávou pro premiéra Gordona Browna, který si jen s obtížemi udržel svou funkci po těžké porážce v evropských volbách začátkem června. Brown už víceméně předem přiznal porážku, když řekl, že volby se konají za unikátní situace charakterizované hospodářským poklesem a skandálem s proplácením sporných náhrad poslancům.

Průzkumy počítají s vítězstvím kandidátky konzervativců

Průzkumy ukazují spíše na vítězství kandidátky konzervativců, 27leté Chloe Smithové. Situaci navíc zkomplikovala takzvaná prasečí chřipka, kterou se nakazil 28letý labouristický kandidát Chris Ostrowski. Po krátké hospitalizaci musel předvolební kampaň v pondělí přerušit. Obě hlavní strany chtějí mládím obou kandidátů vzkázat voličům, že udělaly tlustou čáru za aférou s poslaneckými náhradami a rozcházejí se s praxí, kdy parlament fungoval jako gentlemanský klub, uvedl londýnský spolupracovník ČT Ivan Kytka.

Východní Anglie je podle Kytky tradičně místem, kde mají navrch konzervativci. Horší by podle něj byla pro Browna porážka v doplňovacích volbách příští měsíc ve skotském Glasgowě, který je tradiční baštou labouristů. Na celostátní úrovni si konzervativci udržují pohodlný náskok. Vláda musí uspořádat parlamentní volby nejpozději do začátku příštího června.

Dnešní doplňovací volby vyvolal místní labouristický poslanec Ian Gibson, který byl zatažen do nedávné aféry kolem poslaneckých náhrad. Vedení strany mu kvůli tomu zakázalo kandidovat v příštích volbách, ale rozhořčený Gibson, který byl s pohodlnou většinou poslancem za sever Norwiche od roku 1997, odstoupil hned.

Gordon Brown
Zdroj: ČT24