V kyrgyzských volbách zřejmě zvítězil současný prezident Bakijev

Biškek - Ve čtvrtečních prezidentských volbách ve středoasijském Kyrgyzstánu se ziskem 87 procent hlasů zvítězil stávající prezident Kurmanbek Bakijev. Hned za ním je se 7,3 procenta hlavní opoziční kandidát Almazbek Atambajev, o zbývající hlasy se podělili další čtyři kandidáti. Sečteny byly zatím dvě třetiny hlasovacích lístků. Opozice ale výsledky neuznává, žádá nové volby a hrozí demonstracemi. Podle Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě, která na hlasování dohlížela, nesplnily volby mezinárodní standardy.

Podle předběžných údajů volební komise se voleb zúčastnilo přes 79 procent z 2,7 milionu oprávněných voličů. Pro uznání platnosti voleb stačí padesátiprocentní účast. Nejaktivnější volební účast byla v jižních oblastech země, nejhorší tradičně v hlavním městě Biškeku.

Jen několik hodin po otevření volebních místností dva z šesti kandidátů na post hlavy státu, mezi nimi jediný vážný protikandidát současného prezidenta Almazbek Atambajev, oznámili, že kvůli masovým volebním podvodům svoji kandidaturu stahují.

Reportáž Bohumila Vostala (zdroj: ČT24)

Podle opozice je hlasování zfalšované

Opozice už v průběhu voleb označila hlasování za zfalšované a žádá vypsání nových voleb. Poukázala na manipulování s hlasovacími lístky a na zastrašování pozorovatelů Atambajevovy strany ve volebních místnostech. Do ulic severokyrgyzského města Balykčy vyrazil asi tisícový dav demonstrantů, který rozehnala policie obušky a střelbou do vzduchu. Nikdo nebyl zraněn.

Centrální volební komise oznámila, že hlasování je platné. Neuznala ani stažení kandidatury bývalého premiéra Almazbeka Atambajeva a nezávislého kandidáta Ženišbeka Nazaralijeva. Jejich odstoupení od voleb označila za nezákonné a upozornila, že stáhnout kandidaturu lze nejméně tři dny před začátkem hlasování.

„Opozice vyhrála volby, ale volební komise chce po zfalšování výsledků dát vítězství jinému kandidátovi,“ řekl Atambajev před svými stoupenci. „Zítra nebudeme mít prezidenta, legitimního prezidenta. My tohoto prezidenta neuznáme,“ řekl Atambajev a dodal, že bez demonstrací nebude možné tuto situaci vyřešit. Opozice podle něj do dvou až tří dnů shromáždí kopie volebních protokolů, prostuduje je a potom začne jednat.

Podle Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě, která na hlasování dohlížela, nesplnily volby mezinárodní standardy. Voliči údajně hlasovali několikrát, urny se přeplňovaly a sčítání provázely nejasnosti. Volební komise kritiku odmítá. Opozice chystá další demonstrace. I proto je 5 000 policistů ve stavu pohotovosti. Prezident totiž varoval, že v Kyrgyzstánu zajistí pořádek.

Bakijev převzal úřad prezidenta po autoritářském Askaru Akajevovi v roce 2005, který této středoasijské republice vládl téměř 15 let. Akajev po zfalšovaných parlamentních volbách, které vyvolaly násilné protesty, uprchl do Ruska, kde se vzdal funkce.