ČR a Kanada dnes jednaly o vízech, v pondělí je proberou ministři EU

Brusel - Česká velvyslankyně při EU Milena Vicenová dnes v Bruselu jednala se zástupci Evropské komise a se svým kanadským kolegou Rossem Hornbym o situaci kolem kanadských víz pro ČR. Češi podle Vicenové v první fázi požádali Kanadu o tři kroky: aby čeští občané nemuseli jezdit žádat o víza do Vídně, aby nemuseli vyplňovat komplikovanější formuláře než ostatní Evropané a aby Kanada Česku poskytla důkladné vysvětlení svého rozhodnutí o obnovení víz. Podle Vicenové vyjádřila komise v těchto věcech Čechům podporu.

Očekává se, že členské státy EU vyjádří Česku na pondělním zasedání šéfů diplomacií EU v Bruselu „silnou solidaritu“. Podle diplomatických zdrojů je komise odhodlána zevrubně prozkoumat argumenty české i kanadské strany a zjistit, co Kanadu k rozhodnutí zavést pro Čechy víza vedlo.

Dnešní bruselská schůzka mezi českou velvyslankyní a kanadským velvyslancem byla první na této úrovni. Vicenová českým novinářům řekla, že Evropská komise je odhodlána řešit vízovou problematiku, jak nejrychleji to půjde, a že celou věc vnímá nikoliv jako bilaterální, nýbrž jako evropskou otázku.

„Dnešní schůzka byla velmi konstruktivní. Udělali jsme pokrok, který by nám měl umožnit vyřešit tento problém co nejrychleji,“ řekl dnes k setkání expertů z komise s českou a kanadskou stranou mluvčí EK Michele Cercone. Ten zároveň ujistil, že unie vyjádřila Česku solidaritu. Vicenová k roli Evropské komise v této záležitosti upozornila, že výkonný orgán unie je ochoten tuto otázku řešit i v srpnu, během letního režimu unijních institucí.

Kanada obnovila vízovou povinnost 14. července po necelých dvou letech bezvízového cestování. ČR reagovala zavedením víz pro kanadské diplomaty a obrátila se na Evropskou unii s žádostí o solidární postup.