Berlusconi zapřel úřadům, že má na pozemku fénické hrobky

Řím - Italský předseda vlády Silvio Berlusconi neoznámil italským úřadům, že se na jeho pozemku u vily na Sardinii nachází třicet starověkých hrobek. Na svých internetových stránkách to uvedla BBC s odvoláním na další zveřejněné nahrávky údajné konverzace mezi Berlusconim a luxusní prostitutkou. Hlas na nahrávce zní jako premiérův, není ovšem prokázáno, že jde skutečně o něj. Jeho právník Niccolo Ghedini v pondělí řekl, že nahrávky nemají žádnou hodnotu, jsou naprosto nepravděpodobné a jsou výplodem fantazie.

Na nahrávce hovoří mužský hlas, který podle všeho patří italskému premiérovi. Přiznává existenci třiceti fénických hrobek u sardinské vily, které prý pochází z období okolo roku 300 před naším letopočtem. Italské úřady ale o nálezu nikdo neinformoval. Opoziční poslanci proto vyzvali k prošetření celé záležitosti.

Italské zákony všem nařizují nahlášení archeologických nálezů 

Berlusconiho odpůrci tvrdí, že nález fénických hrobek může být archeologicky velmi významný. Podle italských zákonů jsou majitelé soukromých pozemků povinni ohlásit archeologické nálezy příslušným úřadům. Italská média ale uvádí, že sardinský odbor kultury nebyl o objevu informován.

„Chceme vědět, jestli existují, nebo ne, a jestli ano, tak zda byly nahlášeny,“ prohlásil opoziční poslanec Andrea Marcucci. „Bylo by velmi závažné, kdyby byl porušen zákon, kterému podléhají všichni italští občané,“ podotkla bývalá ministryně kultury Giovanna Melandriová.

V dříve zveřejněných nahrávkách žena identifikovaná jako Patrizia D'Addariová hovoří o podrobnostech pohlavního aktu s mužem, kterým má být italský premiér. D'Addariová řekla, že si své rozhovory s premiérem nahrávala. Uvedla také, že nahrávky poskytla soudu proto, že jí Berlusconi odmítl splnit slib, že jí pomůže s jistým problémem týkajícím se nemovitostí.