Poslední britský veterán první světové války zemřel - bylo mu 111 let

Londýn - V Británii dnes ve věku 111 let zemřel poslední veterán z první světové války Harry Patch. Agentura AP o tom informovala podle zprávy, kterou obdržela od pečovatelského domu, v němž Patch žil. Byl posledním žijícím Britem, který jako voják bojoval v letech 1914 až 1918 na frontách první světové války. Lesley Ross, přítelkyně Harryho Patche, mluví o své obrovské náklonnosti k němu. Říká, že to byl velmi skromný a důstojný člověk, který měl smysl pro humor a byl ohleduplný ke všem, které potkal. "Popsala bych ho jako pravého gentlemana," dodala.

O týden dříve než Patch zemřel nejstarší britský válečný veterán Henry Allingham, který sloužil v prvním světovém válečném konfliktu u letectva. Oba muži se loni v listopadu zúčastnili londýnských oslav 90. výročí konce války. Jediným žijícím Britem, který se účastnil první světové války, je nyní námořník Claude Choules, kterému je 108 let a žije v Austrálii.

Patch bojoval i v bitvě u Passchendaele ve Flandrech

„Bez ohledu na to, jakou jsme nosili uniformu, jsme všichni byli oběťmi,“ prohlásil při tehdejších oslavách Patch, který se mimo jiné zúčastnil bitvy u Passchendaele ve Flandrech na severovýchodě Belgie, tedy jednoho z nejkrvavějších bojů. V britské armádě sloužilo v první válce pět milionů mužů, z nich 760.000 padlo.

Poslední francouzský veterán z první světové války zemřel loni na jaře ve věku 110 let. Francie do konfliktu poslala 8,5 milionu vojáků. Kolem 1,4 milionu z nich se nikdy nevrátilo domů. Německo přišlo o 1,9 milionu mužů, tedy zhruba o každého šestého. Rusů padlo 1,7 milionu. Mnoho obětí mělo i Rakousko-Uhersko a další země. Zabité tvořili většinou muži do pětadvaceti let.