Mitchell se snaží o obnovu izraelsko-syrských mírových rozhovorů

Damašek/Jeruzalém - Washington chce obnovit izraelsko-syrské rozhovory. Prohlásil to zvláštní americký vyslanec George Mitchell v Damašku po dnešním setkání se syrským prezidentem Bašárem Asadem. Sýrie, která se opírá o Írán, podporuje palestinské radikální skupiny a je tedy důležitým spojencem pro mírová jednání na Blízkém východě. Obnovení přerušených rozhovorů ale Damašek podmiňuje navrácením Golanských výšin, které Izrael obsadil. Židovský stát prý dočasně pozastaví výstavbu osad na západním břehu Jordánu.

Americký tlak na zastavení výstavby osad ostře kritizoval vůdce koaliční ultraortodoxní strany Šas rabín Ovadia Josef. „Jakým právem nám (USA) říkají, tady se staví a tady se nestaví. Nejsme jejich otroci,“ řekl v promluvě vysílané rozhlasem.

Izraelské osady - komplikace ve vztazích

Osady jsou zdrojem napětí mezi Izraelem a USA, jejichž prezident Barack Obama chce do dvou let vyřešit izraelsko-palestinský problém. Washington poukazuje na to, že výstavba v osadách je komplikací. Právě o nich má jednat v Izraeli vyslanec Mitchell, který do tam míří z Damašku. Ministryně zahraničí Hillary Clintonová nedávno svým evropským protějškům řekla, že Izrael přistoupí na dočasné zmrazení osadnické výstavby. Mitchella v úterý přijme Netanjahu, ale dohoda o osadách prý nebude zveřejněna, protože je o ní třeba dále jednat. Pokud bude uzavřena, bude to poprvé, kdy se Izrael vzdá práva na výstavbu v existujících osadách. Ty největší z nich si totiž chce ponechat i tehdy, dohodne-li se s Palestinci o jejich státu na západním břehu.

Turecko je připraveno zprostředkovat izraelsko-syrský dialog 

Nepřímé izraelsko-syrské rozhovory byly obnoveny loni za zprostředkování Turecka, přerušeny byly však kvůli izraelské ofenzivě v pásmu Gazy na přelomu roku. Turecko je připraveno ve zprostředkovatelské roli pokračovat.

Americko-syrské vztahy se v minulých letech zhoršily kvůli kontaktům Syřanů s palestinským Hamasem, jehož exilové vedení sídlí v Damašku. USA kvůli tomu udržují proti Sýrii sankce, ale prezident Obama, který usiluje o přízeň umírněných muslimských kruhů, už rozhodl vrátit do Damašku velvyslance. Ten byl odvolán po atentátu na někdejšího libanonského premiéra Rafíka Harírího, jehož vražda se v roce 2005 připisovala Sýrii.

Damašek tvrdí, že v izraelsko-palestinském konfliktu se už angažoval, protože přiměl Hamas přistoupit na to, že Palestinci získají stát na území Západního břehu Jordánu a pásma Gazy. Programem Hamasu je zničení Izraele a takový stát pro něj byl dosud jen dočasným řešením.

Výstavba židovských osad v pásmu Gazy
Zdroj: ČT